Proskida – effektmätare i staven

Inte en dag för tidigt. Jag är så tacksam att några gjort exakt den produkten jag väntat i flera år på. Effektmätning i skidstaven. Eftersom watt säger väldigt mycket inom SkiErg och cykling har jag hoppats på att någon även kan sätta in en watt-mätare i staven.

Proskida-Pole-Icon

Proskida – effektmätare i skidstaven

Att mäta watt kan man göra av flera anledningar, för många kanske främst för att detaljstyra träningen. För mig skulle kuriosavärdet att ha det inom just skidåkning vara det kanske mest intressanta. För i vilket sport kan förhållandena i vind, temperatur, kupering, nederbörd, snötyp, luftluktighet och spårpreparering skilja så mycket som inom just längdskidåkning? Exempelvis kanske man trycker samma watt under ett pass när man snittat 12 km/h som ett pass där man snittar 18 km/h.

Men självklart är ju teknikbiten central i en sådan här produkt. Kan man höja farten vid en given effektutveckling genom att ändra tekniken? (Och är det i så fall optimal teknik för just den distansen man vill bli bäst på?) Jag blir sugen att testa!

Produkten heter Proskida och är från Kanada. Hemsidan hittar du här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Proskida – effektmätare i staven

 1. Axel skriver:

  Hur mycket kraft som går åt är intressant… Jag brukar ha samma trugor och därför påverkar snöns hårdhet hastigheten under vissa förhållanden. Tror det är en väldigt viktig faktor som kan vara viktigare än glidet.

 2. Gunnar skriver:

  Vissa saker ligger i tiden. Vi har jobbat med den här idén länge men sen i höstas har vi lagt ner mycket arbete. Det lär dröja 1-2 år innan vi har något för marknaden men hoppas då att vi har något som är både bra och billigt.

 3. Mikael Eliasson skriver:

  Hej Erik,

  Som gammal cycklist är jag fascinerad med watt mätningar. Vad watt per kg tror du det krävs att kunna staka Vasaloppet? Till exempel hur många watts per kg för hur länge för att klara av oxbergsbackarna utan att behöva saxa?

 4. Erik Wickström skriver:

  Vi ser fram emot produkten Gunnar! Gällande watt per kg i Vasaloppet är det svårt att sia om. På SkiErg skrev jag ett blogginlägg om tröskelwatt per kg för ett tag sedan som finns här: https://erikwickstrom.se/2014/10/23/troskelwatt-per-kilo-kroppsvikt-pa-skierg/

 5. Alastair skriver:

  Thanks Erik for the post! We’ll keep you posted on our progress and the data we can capture. Also happy to answer any questions you might have.

 6. Carl A skriver:

  äntligen! – har tänkt på dylik produkt länge.
  – Sedan är väl, en av många, frågan om ändrad teknik ger högre fart vid samma effekt eller högre effekt (vid given ansträngning) som såklart i sin tur ger högre fart, osv…

Kommentarsfältet är stängt.