Västgötaloppet 2017 the story

Startfältet i Västgötaloppet tävling. Tillsammans med motionsloppet dagen innan och ett par andra tävlingar tror jag det var runt 1600 starter under helgen. Jag stod längst till höger i första raden, som bestod av fem personer.

Startfältet i Västgötaloppet tävling. Tillsammans med motionsloppet dagen innan och ett par andra tävlingar tror jag det var runt 1600 starter under helgen. Jag stod längst till höger i första raden, som bestod av fem personer. Foto: Västgötaloppet.

Spåren har breddats pga världscupen vilket gjorde förutsättningar mycket bra. Annars kan jag tycka det är ganska jobbigt med varvlopp på smala konstsnöspår med dubbeltrafik.

Spåren vid Lassalyckan i Ulricehamn har breddats pga världscupen vilket gjorde förutsättningar mycket bra. Som vanligt höll arrangemanget som helhet mycket bra klass. Annars kan jag tycka det är ganska jobbigt med varvlopp på smala konstsnöspår med dubbeltrafik.

Jag före Martin Gotting tidigt i loppet

Jag före Martin Gotting tidigt i loppet. Foto: Västgötaloppet.

Resultat Västgötaloppet 2017 finns här. Bilder Västgötaloppet 2017 finns här. Jag 8:a, 4.21 min efter segrande Andreas Svensson.

Erik W heter denna kille, precis som jag. Wilhelmsson gör en stark säsong.

Erik W heter denna kille. Wilhelmsson gör en stark säsong.

Det är minst sagt hög tid att skriva the story från Västgötaloppet förra söndagen. Eftersom det gått lite tid så får jag lägga in en brasklapp på om något blir fel med dragare, rätt varv etc. Notera också att texten är skriven på fredagen, alltså innan Borås Ski Maraton.

Mikael Ragneheim och jag åkte till loppet ihop och han hjälpte mig att testa de två par Madshusskidorna som Jan Flodin på längdskidspecialisten hade vallat upp. Ett par Redline plusmodell och ett par Propulsion (stakskidan) minusmodell. De gick väldigt lika i konstsnön som var ett par grader kall om jag minns rätt. Redlinen gick aningen bättre, men jag valde Propulsion för jag gillar att tävla på nya skidor i lopp inför Vasaloppet. Det bästa glidtestet görs på tävling.

Ändrade målsättningar
Starten gick och jag kom iväg ganska bra. Jag tror det var superveteranen Peo Svahn som höll fart på första varvet och det gick lagom fort. Jag fick aldrig idiotstaka utan det kändes kontrollerat. Efter ca 5 km så hade det formats en klunga på tio pers, som sedan blev topp 10 i loppet (i ordning, Andreas Svensson, Adam Steen, Henrik Alm, Robin Bryntesson, Peo Svahn, Fredrik Ousbäck, Robert Eriksson, jag, Erik Wilhelmsson och Mikael Krång Sandgren).

Peo Svahn tävlade inte förra året. Nu är han igång igen. Fyller 50 år i år och ställde av mig. En av mina idoler.

Peo Svahn tävlade inte förra året. Nu är han igång igen. Fyller 50 år i år och ställde av mig i Västgötaloppet. En av mina idoler.

Då var jag riktigt nöjd. Av dessa tio har jag de senaste åren plusstatistik på långlopp mot de flesta och jag har slagit alla. Så på en riktigt bra dag hade jag kunnat vinna eller åtminstone nå pallen. Men i år är det annorlunda. Det knapra träningen har ändrat målsättningarna.

Adam och Andreas drog hårt
Eftersom jag var nöjd med att bara hänga med så lade jag mig längst bak i klungan. Skulle något gå upp och stöta skulle jag ändå inte försöka hänga på. Efter två av de fem 8 km-varven var vi fortfarande samlade och jag tyckte fortfarande att det gick kontrollerat.

Daniel Nordebo har slutat lite halvt. Mindre satsning, men fortfarande anständig nivå.

Daniel Nordebo har slutat lite halvt. Mindre satsning, men fortfarande anständig nivå.

Ut på tredje gick Adam upp och drog hårt. Då var det jobbigt. Sedan lugnade det ner sig igen, men i slutet av tredje varvet höjde Andreas farten och då var jag chanslös. Drygt halva loppet hängde jag i alla fall med!

Tappade  mycket på slutet
Ut på fjärde varvet körde jag ihop med Brynte och Peo, men jag fick släppa efter några km. Sedan åkte jag några km själv innan Robert E kom ikapp. Vi åkte några km ihop innan jag fick släppa. Sista varvet åkte jag helt själv och då kan jag se på mellantiderna att jag tappade 2 minuter och 57 sekunder på täten. Det är väääldigt mycket på 8 km.

Mikael Ragneheim fick bryta pga armbågsont

Mikael Ragneheim fick bryta pga armbågsont

Men sammanfattningsvis är jag jättenöjd med 8:e-platsen. Hade jag åkt som jag gjort på träning hade det aldrig blivit så här bra. Nu fick jag ett kvitto på att jag borde kunna sikta mot plats runt 75 i Vasaloppet och kanske ännu bättre om det vill sig väl. Det här loppet var nog strax utanför topp 75, men jag hoppas förbättra mig lite grann de sista veckorna.

Stort tack för kanonbra service från Ulricehamns IF. Perfekt drickalangning rakt igenom. Vi drack Skip, men jag vet inte mer exakt än så. Kul också att Ida, barnen samt min mor och far kom och hejade. Trevligt att ha familjen med sig.

Data:
Tid: 1:57:44
Sträcka enligt Polar V800: 39,96 km
Snittfart: 20,4 km/h
Snittpuls enligt V800: 161 (86 %)
Totalstigning enligt V800: 440 meter
Klädsel: Dubbla ullstrumpor (tunna+tjocka), dubbla kalsonger, tunt linne, tävlingsdräkt, tunna handskar

Adam Steen bloggar? Amanda till höger.

Adam Steen bloggar? Amanda till höger.

På prisutdelningen efter loppet satte Ida och jag oss med UIF samt Adam Steen och hans flickvän Amanda. Roligt att prata med Adam och trevligt att träffa Amanda för första gången. De flesta i långloppssverige känner varandra mer eller mindre, men Adam har jag kanske lite mer kontakt med än övriga uppe i Dalarna. Det har liksom blivit så för att vi båda har ganska välbesökta bloggar och många som läser hans blogg läser min och vice versa.

Claes Persson intervjuar Adam Steen. Andreas Svensson vann före Henrik Alm.

Claes Persson intervjuar Adam Steen. Andreas Svensson vann före Henrik Alm.

Henrik Alm och Johan Kanto. Henke kom trea och så vitt jag minns är det ett av hans absolut bästa resultat någonsin. Kul att hårt arbete i många år lönar sig. Kanto gör en rekordbra säsong hittills, men det ville sig inte riktigt i Västgötaloppet.

Henrik Alm och Johan Kanto. Henke kom trea och så vitt jag minns är det ett av hans absolut bästa resultat någonsin. Kul att hårt arbete i många år lönar sig. Kanto gör en rekordbra säsong hittills, men det ville sig inte riktigt i Västgötaloppet.

Racefox-data Västgöaloppet. Svart att få höga värden på consistancy på en knixig bana.

Racefox-data Västgöaloppet. Svart att få höga värden på consistancy på en knixig bana.

Racefoxdata
Attack: 12.4 (q1-q4 = 13.0, 12.2, 12.4, 11.9 )
Båltryck: 24.0 (q1-q4 = 23.7, 23.0, 25.0, 24.4 )
Frekvens: 54.2 (q1-q4 = 55.3, 52.5, 55.1, 53.9 )

Att jämföra med första långloppet i Kiruna
Attack: 11.5 (q1-q4 = 11.8, 11.6, 11.5, 11.1 )
Båltryck: 21.2 (q1-q4 = 20.4, 21.0, 21.6, 21.8 )
Frekvens: 53.1 (q1-q4 = 53.2, 53.2, 53.3, 52.5 )

Kul med bättre värden och det syns också i resultatlistan att jag presterat bättre. Racefox blir särskilt intressant när man kör maxdrag på en timme och jämför med data för attack och båltryck på tävling. Det säger faktiskt en hel del om långloppsformen har jag märkt. Jag vill också nämna att Racefox och jag nu inlett ett kunskapssamarbete, men det gör egentligen inte någon direkt skillnad. Det hade något ändå blivit lika mycket eller lite på bloggen om det. Jag gillar appen. Den har fördelar och nackdelar.

Racefox data från Västgötaloppet 2017

Racefox data från Västgötaloppet 2017. Här hade jag önskat tid eller km på x-axlen istället för antal staktag.

I den tunna "magväska" hade jag telefonen. Linnet var för övrigt det enda jag hade på överkroppen förutom tävlingsdräkt.

I den tunna “magväska” hade jag telefonen. Linnet var för övrigt det enda jag hade på överkroppen förutom tävlingsdräkt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.