Västgötaloppet Cykel – MTB på en skön bana

Västgötaloppet Cykel stig Fredrik Fridmar

Västgötaloppet Cykel. Fredrik Fridmar på en av de många fina stigarna.

VOID cykelhandskar

Jag önskar att jag inte tog av cykelhandskarna efter 1,5 timme. Jag brände mig inte, men jag fick soleksem som fortfarande kliar på händerna efter alla timmarna i solen.

Västgötalpppet Cykel 2017 höjdkurva

Västgötalpppet Cykel 2017 höjdkurva. Klantigt nog hade jag inte fulladdad klocka, så GPS:en dog vid 72,5 km. Därför tid istället för sträcka på x-axeln. Höjdkurvan ska dock vara ganska rätt eftersom den går på barometer. Totalstigning 1155 meter.

Sparad snö Ulricehamn

Sparad snö i Ulricehamn. Här cyklar man förbi.

Jag tycker det är på sin plats att jag direkt talar om att Ulricehamns IF är medarrangör till Västgötaloppet Cykel som avgörs 23 september. Jag tävlar för den klubben i skidspåren, så jag är jävig. Men jag jag inbillar mig ändå att det inte är därför jag hyllar denna MTB-bana. För den är riktigt trevlig. Testrundan genomfördes onsdag 3 maj med vägvisare Fredrik Fridmar.

Tre olika varv
Jag har aldrig kört Västgötaloppet Cykel i tävlingsform. Däremot cyklade jag banan och gav feedback för två år sedan. Det jag ogillade då var några steniga kilometer på en slinga nära Lassalyckan, då i slutet av loppet. Det steniga partiet är nu borta, vilket det även var i förra upplagan av tävlingen.

Banan 2017 kommer att bestå av tre looper: Startloppen ca 1 mil, Loop 1 ca 3 mil och Loop 2 ca 4 mil. Varvning inne på Lassalyckans skidstadion. Totalt blir loppet ca 80 km, vilket är lite längre än tidigare år.

Fredik Fridmar och jag på Lassalyckan redo för att provcykla banan för Västgötaloppet Cykel

Fredik Fridmar och jag på Lassalyckan redo för att provcykla banan för Västgötaloppet Cykel

Startloopen
Tidigare har man startat nere i Ulricehamn och cyklat upp till Lassalyckan, där målet ligger. Nu har man även förlagt starten till Lassalyckan. Startloopen är ny och går till stor del på världscupspåren. Inklusive Kraftledningen och Ryckåsen. Ganska styva backar. Vid Ryckåsen tar man dock en liten omväg upp för att slippa saxbacken, vilken hade varit lite väl mustig i ett motionslopp på MTB.

Efter ca 5 km kommer första stigen. Med tanke på kuperingen lär fältet hinna spridas. På första stigen kan två cyklister köra i bredd.

Underlaget på startloopen är lite hoppigt på några ställen. Det blev bråttom med markarbetet för att bredda spåren i höstas för att färdigställa världscupbanan. Men kommunen har lovat att fixa detta innan loppet.

På min Polar V800 fick jag 9,83 km och 185 höjdmeter på Startloopen.

Västgötaloppet Cykel grusväg Fredrik Fridmar

Västgötaloppet Cykel. Öppet fält nära Åsunden vid Marbäck. Annars går banan mest i skogen.

Loop 1
Det som tidigare var Loop 2 är nu Loop 1. Den går bland annat ut till Marbäck och är den näst tuffaste loopen sett till höjdmeter per mil efter Startloopen. Loppet blir alltså successivt lättare, även om det är ganska krävande bana sett till backarna.

Loop 1 är fantastisk fin och stigar blandas med öppna fält borta åt Marbäckshållet. Backen upp mot Lassalyckan efter att man tangerat sjön Åsunden är ganska mustig.

Fredrik Fridman är banchef i år och har tämligen imponerande minne för banan. Den går nästan inget på asfalt och det växlar mellan grusväg, grusstig och stig. Många korsningar att ha koll på. Tur för deltagarna att det är skyltat på tävlingsdagen.

På min Polar V800 fick jag 27,37 km och 445 höjdmeter på Loop 1.

Lassalyckan cykelleder Västgötaloppet Cykel

Lassalyckan cykelleder Västgötaloppet Cykel

Loop 2
När Fredrik och jag cyklade banan för två år sedan kroknade han på slutet. Årets tur var inget undantag. Men han krigade på och vi gav ut ut på Loop 2, som börjar likadant som Loop 1. Det vill säga på delar av det nya nätet med MTB-stigar som anlagts vid Lassalyckan. Enligt Fredrik är Sören Kannius en av personerna bakom det projektet. Sören vallade mina skidor när jag blev 25:a i Vasaloppet 2014. Han verkar ha känsla både för fluor och för single track. En del befintliga stigar, en del ”handbyggda”.

Galtåsen. Västgötlands högsta punkt. 361,4 meter över havet.

Galtåsen. Västergötlands högsta punkt. 361,4 meter över havet.

Loop 2 passerar Västgötlands högsta topp Galtåsen, 361,4 meter över havet.

Även denna loop bjuder på fin blandning av stig och bredare passager.

Fredrik var rejält trött sista biten, men det var ändå så att jag höll mig på ”träningspuls”. Det var ett härligt sällskap under nästan fem timmar i solen. Vi har bara träffats vid dessa två MTB-turer, men jag tyckte vi hade väldigt trevliga timmar i sadeln.

Tyvärr lade min klockas GPS av vid 72,5 km pga att jag ej hade laddat den. Därför fick jag ej ett mått på den loopen.

Grymt fin bana!
Sammanfattningsvis tycker jag verkligen Västgötaloppet Cykel bjuder på en riktigt bra MTB-bana. Det är ganska mycket stig nu, blandat med breda skidspår, cykelleder, grusvägar och grusstigar. Det var inget passage som var så svår att jag behövde kliva av cykeln, trots att jag inte är speciellt teknisk. Det är ganska tuff kupering, men där är i alla fall något jag uppskattar med MTB-lopp.

Västgötaloppet Cykel 2017 karta första 72,5 km. Sedan tog batteriet slut (nybörjarmiss att inte ladda).

Västgötaloppet Cykel 2017 karta första 72,5 km. Sedan tog batteriet slut (nybörjarmiss att inte ladda).

Västgötaloppet Cykel Fredrik Fridmar och Erik Wickström

Västgötaloppet Cykel. Fredrik Fridmar och Erik Wickström.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Västgötaloppet Cykel – MTB på en skön bana

  1. Niklo skriver:

    Var ligger ”västgötland” någonstans? Det är inte första gången du snurrar ihop landskap, län och landsdelar. Skärpning. Annars en bra blogg

    • Erik Wickström skriver:

      Ajaj, pinsamt. Tack, nu ändrat. Denna gång får jag skylla på att jag skrivit Västgötaloppet så många gånger. Lägger dock in en brasklapp att det kommer fler missar framöver. Det är svårt att korra en blogg lika noga som en tidning eller bok.

Kommentarsfältet är stängt.