Fint rullskidpass med Racefox-appen

Mycket högre värden på attack och båltryck har jag inte när jag tävlar på snö. Det är lättare att få höga värden på långlopp. Notera att kvot mellan båltryck och attack är ungefär 2. Det är där den bör ligga. Närmar du dig 1,5 (vanligt bland motionärer) kan det tyda på att du inte får fram överkroppen ordentligt i stakningen.

Mycket högre värden på attack och båltryck har jag inte när jag tävlar på snö. Det är lättare att få höga värden på rullskidor. Notera att kvoten mellan båltryck och attack är ungefär 2. Det är där den bör ligga. Närmar du dig 1,5 (vanligt bland motionärer) kan det tyda på att du inte får fram överkroppen ordentligt i stakningen. 

Igår bestämde jag mig för att lägga annat åt sidan och ge mig ut på ett långpass på rullskidor. Definitionen av långpass för mig är minst 1,5 h, vilket jag klarade med en knapp minut.

Turen blev den klassiska Bredaredsrundan på 29,3 km och 315 höjdmeter. Den skulle jag kunna köra i sömnen. Jag åkte klassisk på Swix-3:or och använde mig av alla växlar. Körde med Staffanstaven några centimeter under maxlängd. Farten blev typ höga A1/låga A2, alltså snabbare än lugnt men lugnare än Vasaloppsintensitet. Snittfarten blev 19,4 km/h på både min Polar-klocka och Racefox.

Se Racefox-värden nedan. Jag har ett kunskapssamarbete med Racefox och det är roligt med analyserna.

Pulskurva Racefox

Pulskurva Racefox

Bredaredsrundan. En klassiker.

Bredaredsrundan. En klassiker.

Stakning med frånskjut med Racefox. Stabilitet avser hur lika rörelsecyklarna är varandra.

Stakning med frånskjut med Racefox. Stabilitet avser hur lika rörelsecyklarna är varandra.

Diagonalåkning Racefox. Kick och grepp ger en indikation hur väl du trycker till för att få fäste.

Diagonalåkning Racefox. Kick och grepp ger en indikation hur väl du trycker till för att få fäste.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fint rullskidpass med Racefox-appen

  1. Erik O skriver:

    Hej Erik, har du något tips på hur jag kan få upp båltrycket? Kör också med Racefox men har svårt att få båltrycket till 2ggr attacken. Relativt dina värden har jag likvärdiga förutom båltrycket som är betydligt lägre. Enda sättet jag lyckas är om jag går väldigt (för) djupt i stavtaget men då blir frekvensen lidande. Tycker mig ha ett bra framåtlut så där finns inte mycket att hämta. Tack för en bra blogg!

    • Erik Wickström skriver:

      Det är svårt att säga när jag inte har sett dig åka, men ibland kan det också bero på att man stakar med lite för raka armar. Återkom gärna om det blir någon skillnad när du experimenterar med det.

Kommentarer är stängda.