Rullskidkrasch – tänder avbrutna

Det blev en härlig helg i Danmark/Skåne torsdag till måndag. I söndags kom Idas mamma samt syster med barn till Vejbystrand och så hängde vi där hela dagen och kusinerna lekte för fullt. Väldigt trevligt!

Mindre trevligt var när Rickard och jag skulle köra intervaller i Hästens vatten-backen på Hallandsåsen på måndag förmiddag. Det blev tvärstopp redan på uppvärmningen i marschfart svagt uppför, i en fart av gissningsvis 15 km/h. Jag föll handlöst och tog emot med framtänderna, läppen och hakan. Förmodligen också med framdelen på hjälmen, så den tänkte jag slänga nu. En stav gick också av. Jag gissar att det var en sten som fastnade i hjulet. Det har aldrig hänt mig trots flera tusen mil på rullskidor.

Mamma granne Henrik Fältström har en annorlunda cykel som jag testade

Mamma granne Henrik Fältström har en annorlunda cykel som jag testade

Tryckte med blöja
Det gjorde rejält ont och jag blev lite orolig direkt eftersom det blödde ordentligt från läppen. Inte kul när man känner att det väller ut blod. Lyckligtvis stannade en bil bara någon minut efteråt. Där kunde jag se i deras backspegel att det inte var så farligt. Jag fick också en blöja (ej använd) av dem att trycka med. Den satte jag och tryckte med i tio minuter tills det inte blödde så mycket. Under tiden hämtade Rickard min bil. Stort tack Rickard för all hjälp i samband med detta!

Sedan körde jag till Rickard syster Andrea och hennes pojkvän Tom i Torekov. De är båda tandläkare så jag blev väl omhändertagen. Skönt också att bli omplåstrad innan jag kom hem till barnen som hängde med min mor i Vejbystrand. Barnen åker ju också rullskidor ibland så jag tänkte noga på hur jag formulerade mig kring kraschen. Stort tack Andrea och Tom för all hjälp i samband med detta!

Sov 10 timmar
Definitionen av hjärnskakning är att du tappar medvetandet, blir yr etc. Det klarade jag mig i från. Jag hade marginellt ont i huvudet, men det berodde nog mest på att det gjorde så himla ont vid smällen.

Jag tog ändå det säkra före det osäkra och vilade 4 timmar i sängen utan bok eller mobil. Sedan gick jag och lade mig med barnen och sov 10 timmar den natten.

Hamnen i Vejbystrand

Piano på skejtparken
I går tisdag var vi i Borås och hängde med syrran och Anna Wing med barn. Astrid och Maj var hos min syster då jag var hos tandläkaren och lagade min tänder. Så nu är det mesta i sin ordning förutom skrubbsår och trasig läpp.

Vi hängde lite med kickbike och skateboard på skejtparken i Knalleland, men jag tog det ganska lugnt. Kände mig inte jättesugen på att ta ut svängarna.

Visst finns risker
Jag tänkte ett tag mörka hela händelsen eftersom många är rädda för rullskidåkning och en viss del av min kommunikation i olika kanaler går ut på att just peppa folk till att ta steget att våga börja träna rullskidåkning.

Det här var ju inte lysande ur den aspekten. Men jag har som sagt åkt många tusen mil innan detta hände. Och visst finns det risker med rullskidåkning, eftersom asfalt alltid är hårt.

Om det nu skulle gjort några rädda så är det ju tur att det finns träningsprogram på olika nivåer utan rullskidåkning i Wickström Coaching. Om man nu tänker på rekrytering av adepter till verksamheten. Men det är inte där min betänklighet finns, utan jag hoppas som sagt att jag inte skrämt bort för många från denna trevliga träningsform!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Rullskidkrasch – tänder avbrutna

 1. Håkan skriver:

  Fastnade säkert en sten mellan gaffeln och hjulet. Det har hänt mig ett par gånger. Tar verkligen tvärstopp! Har dock klarat mig utan allvarliga skador. Det har dock bara hänt när jag åkt på rullskidor utan stänkskärmar så de kanske även skyddar mot stenar?
  Jag tror det är bra att vara öppen med riskerna. De flesta som åker rullskidor får smaka asfalt någon gång. Gäller att anpassa farten efter förmågan.

 2. Johan Berg skriver:

  Har råkat ut för samma sak två ggr på skejtrullisar på 100 mil. En gång förra säsongen och en gång säsongen innan dess. Kotte respektive sten som fastnade mellan hjul och stomme/skärm mitt i skäret. Tvärstopp i samma fart som du eller lite lägre. Gjorde mig ordentligt illa förra året och trodde jag brutit alla fingrar i handen som tog emot all vikt men det var ”bara” en kraftig stukning förutom de givna skrubbsåren. Första gången klarade jag mig med bara skrubbsår.

  Känner mig tyvärr inte sugen på att ge mig ut i år pga detta. Man är inte jätteung längre och tänker att dessa fall var ändå i modesta farter. Vad händer om det händer i högre fart? :/

  • Erik Wickström skriver:

   Ajaj, inte roligt. Synd att det skrämt bort dig. För min del kommer jag nog köra en större andel på tröga hjul för man undrar ju som sagt vad som händer vid en krasch i hög fart.

 3. Lars Bern skriver:

  Krya på dig. Läskigt när det händer. Armbågar och knän är en sak, värre med ansikte och fingrar. För snart två år sen skalade jag en pekfingernagel på skaterullskidor. Mörkt och blött är ingen rekommendation. För snart ett år sen var det hakans tur. Då var det sand som runnit ut i regn och lagt sig som ett halt, osynligt täcke på asfalten. Som du säger går det många njutningsmil däremellan. Tricket är väl att alltid vara uppmärksam även om man ligger på max och ha säkerhetsmarginaler åt alla håll och kanter.

Kommentarsfältet är stängt.