Nordenskiöldsloppet 2019 och Hans Mäenpääs 940 timmars träning

I samband med Visma Ski Classics-finalen i finska Levi i april i år slog finländaren Hans Mäenpää mitt världsrekord i 24 timmars-skidåkning. Han åkte ofattbara 472 km mot mina 439 km.

Hans Mäenpää och jag på byn i Levi efter Visma Ski Classics-banketten 15 april 2018

Hans Mäenpää och jag på byn i Levi efter Visma Ski Classics-banketten 15 april 2018

Vi hade olika förutsättningar, men hur man än vänder och vrider på det var det en sagolik prestation. Jag var på plats för att kommentera loppet Ylläs-Levi och åkte med Hans några varv för att peppa honom vid ett par tillfällen. Han höll bra fart. Jag hade inte fixat det. Hatten av! Till banketten bad jag om att få dela ut pris till Hans, vilket jag också fick.

Tidigare rökare
Ute på byn sent på kvällen efter banketten fick jag chans att byta några ord med Hans. Han gick i mål på fredag morgon och trots att det var lördag kväll hade han bara kunnat sova några timmar. Här är lite grejer jag snappade upp, med risk att vissa siffror kan ha blivit fel.

  • Fyllde 39 år under dygnet. Började träna ordentligt först efter fyllda 30 år och har sedan stegrat träningen kraftigt. 940 timmars träning i år, vilket är mer än många i världseliten både i trad och långlopp.
  • Slutade röka som 30-åring. Bra tänkt!
  • 6:a i Nordenskiöldsloppet 2018. 81:a i Vasaloppet 2018, enda gången top 100.
  • Började frysa sista 5 timmarna under dygnet men sket i att byta strumpor/skidskor eftersom ”det var ju inte så långt kvar”. Det är fortfarande oklart hur stortån kommer att klara sig.
  • Åkte med Teemu Virtanen och Daniel Strand i början, men de fullföljde ej.
  • Jobbar heltid som snickare. Jobbar 16 timmar på måndagar för att kunna vara ledig på fredagar. ”24 timmar kändes inte så utmanande på förhand, det är ju vara lite längre arbetstid än mina måndagar”.
  • Trevlig och lågmäld kille.
Nordenskiöldsloppet 2017. Foto: Magnus Östh.

Nordenskiöldsloppet 2017. Foto: Magnus Östh.

Nordenskiöldsloppet 30 mars 2019
Idag gick ett pressmeddelande ut om vilken dag det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet avgörs nästa år. Det blir 30 mars. Jag åkte loppet 2017 och har haft några uppdrag för detta coola event. Jag är sugen på att åka igen 2019.

Har du inte åkt Nordenskiöldsloppet MÅSTE du åka. Du bör klara Vasaloppet på mycket ungefärligt 9 timmar ett ”normalår” för att fixa den 22 mil långa färden.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.