5000 m SkiErg femdagar i rad (och Hemma själv dag 5)

SkiErgen i atletklubben hemma i källaren

SkiErgen i atletklubben hemma i källaren

5000 m SkiErg på 17.59 min

5000 m SkiErg på 17.59 min

Så sitter jag på tåget på väg till Vejbystrand, där vi ska vara i helgen innan vi åker tillbaka till Borås. Simskoleavslutning och 35 års-kalas för Erika i Höganäs på lördag. Barnkalas på söndag.

Det var varit skönt att vara hemma själv i Sjömarken i fem dagar. Jag hade hoppats på att få gjort mer på jobbet, men nu är jag i alla fall igång och jag har även tränat riktigt hårt. Som ett experiment för att lära mig mer om kroppen, om psyket, om hur träningen dagen innan påverkar och reflektera kring ämnet formtoppning. Så här har träningsveckan sett ut:

Mån:
– Testlopp 5000 m SkiErg på 17.59 min på motstånd 8. Totalt 40 min.
– 1 h 55 min rullskidor inkl ca 20-30 min blandade intervaller på Swenor-4:or.

Tis:
– Testlopp 5000 m SkiErg på 18.00 min på motstånd 8. Totalt 25 min.
– 39 km löpning i lugnt tempo, Hyssnaleden i 34 grader. 3 h 46 min.

5000 m SkiErg på 18.00 min

5000 m SkiErg på 18.00 min

Ons: 
– Testlopp 5000 m SkiErg på 18.06 min på motstånd 8. Totalt 25 min.
– 2 h 12 min stakning på Elpex-3:or i lugnt tempo.

Tors:
– Testlopp 5000 m SkiErg på 18.06 min på motstånd 8. Totalt 25 min.
– Testlopp 3000 m löpning på 9.57 min. Totalt 48 min.

Fre:
– Testlopp 5000 m SkiErg på 17.59 min på motstånd 8. Totalt 23 min.
– 40 min lugn löpning

Totalt 11 h 39 min träning på fem dagar. Det är andra gången jag tränar mer än 10 timmar på en vecka i år. Den första gången var i mars då jag bl a åkte skidor på Sjuhäradsleden mellan Ulricehamn och Borås (det tog 6 timmar).

5000 m SkiErg på 18.06 min

5000 m SkiErg på 18.06 min

Långspurt och kvid
Hur var det då att maxa 5000 m SkiErg fem dagar i rad? Jodå, jag längtar ju inte direkt efter att göra det igen, men det var mindre ångestfyllt än vad man kanske kan tro. Alla som kört distansen vet att den är fruktansvärd. Det är så oerhört tufft.

Jag gjorde det på morgonen varje dag, ca 1-2 timmar efter frukost. Jag körde för det mesta de första 3000 m i 1:49.0 min/500 m-fart, för att sedan försöka öka lite grann. Uppvärmningen bestod av 5 min lugnt på motstånd 4, med en liten fartökning sista 30 s.

Det var plattan i mattan varje gång, jag sparade inte på krutet. Långspurten sista 300 m är obligatisk, liksom att ligga på golvet och kvida efteråt.

Samma tid första som sista dagen
Resultatet då? Lustigt nog på tiondelen samma tid första som sista gången. Som långsammaste bara 6 s sämre däremellan. Alltså oerhört jämna tider. Jag trodde nog att jag skulle försämras. Jag kunde känna mig sliten på uppvärmningen, men när jag väl var igång så kändes det ungefär som dagen innan.

5000 m SkiErg på 18.06 min

5000 m SkiErg på 18.06 min

Jag är inte i speciellt bra form nu med tanke på att mitt personbästa är på 17.24 min, men jag tycker ändå det här var spännande. Många av mina bästa SkiErg-resultat har jag gjort efter ett hårt och långt pass dagen innan.

Kanske lite väl hårt vecka
Jag tror generellt att jag får en kortsiktig formförbättring av många timmar (vilket jag ytterst sällan genomför), vilket jag bl a märkte på läger förr då jag presterade bra på tävlingar och testlopp i slutet av lägerveckor.

Den här veckan var nog lite väl hård för att köra bättre sista dagen än första. Det var en stor andel högintensiv träning och värmen påverkade kanske en del trots allt. Att springa nästan 4 timmar på den varmaste dagen någonsin i Borås var kanske inte den bästa återhämtningen.

Mental formtoppning
Eventuellt kommer jag testa lite speciella träningsdagar inför 5000 m-test framöver för att utforska mer. T ex ett långt och lugnt rullskidpass både måndag och tisdag om testet är på en onsdag.

5000 m SkiErg på 17.59 min

5000 m SkiErg på 17.59 min

Annars tror jag träningsstatusen är det som avgör mest, inte den lokala formtoppen.

Formtoppning är att lurigt ämne och det är starkt individuellt.

För mig handlar formtoppning också mycket om de mentala förberedelserna, alltså en mental formtopp. Det är något som brukar funka bra inför mig inför stora lopp.

Vasaloppet är vanligtvis mitt bästa eller ett av de bästa loppet rent formmässigt (andra faktorer kan påverka själva resultatet) för mig varje år och jag hopppas att det kan fortsätta.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 5000 m SkiErg femdagar i rad (och Hemma själv dag 5)

  1. Janne Kraschkungen skriver:

    Sjukt grym är du. Bra jobbat denna veckan. Kör du Alliansloppet och Klarälvsloppet iår?

Kommentarer är stängda.