Hörby marknadslopp 2022 the story

Andra året i rad med Langos efter Hörby marknadslopp. Det blev "skåningen".

Andra året i rad med Langos efter Hörby marknadslopp. Det blev “skåningen”.

Resultat Hörby marknadslopp 2022.

Resultat Hörby marknadslopp 2022.

Syster Ellen Lindell och idag.

Syster Ellen Lindell och idag.

Erik Desmeules på Hoka i Sverige med sin son William. De sprang korta loppet.

Erik Desmeules på Hoka i Sverige med sin son William. De sprang korta loppet.

Erik Ahlström har startat Plogga, Keb Classic, BIMM, FEM, Åre Extreme Challenge och Salomon Trail tour. Men det som gjorde Ellen starstruck var självklart när jag berättade att han är en av skidåkarna i Snowroller ("Bästa svängen, Hökarängen").

Erik Ahlström har startat Plogga, Keb Classic, BIMM, FEM, Åre Extreme Challenge och Salomon Trail tour. Men det som gjorde Ellen starstruck var självklart när jag berättade att han är en av skidåkarna i Snowroller (“Bästa svängen, Hökarängen”).

Karta banan Hörby marknadslopp

Karta banan Hörby marknadslopp

Syster Ellen Lindell sprang på 1:01:20, vilket var en dryg halvminut snabbare än senast (2019).

Syster Ellen Lindell sprang på 1:01:20, vilket var en dryg halvminut snabbare än senast (2019).

Resultat Hörby marknadsloppet 2022 finns här. Jag lyckades bli först på tiden 43.42 min, vilket var 29 s före tvåan Kalle Andersson.

Det är en intermittent sommartradition att springa Hörby marknadslopp. Se de fyra resultaten längst ner i inlägget. Det är egentligen ganska långt mellan Vejbystrand och Hörby (1 h 18 min på Google maps), men man lurar sig mentalt för att det ligger i Skåne.

Precis som senast så var det jag och min syster Ellen Lindell som åkte dit ihop. Ett trevligt sätt att få tid med sin syster. Man brukar också träffa på några från Bergengrens familj då de är engagerade i företaget Hörby bruk.

Seger i Hörby Marknadslopp 2022

Seger i Hörby Marknadslopp 2022

Inte så mycket löpintervaller
Jag blir allt mer restriktiv kring intervallträning i löpning, helt enkelt för att jag hellre reducerar skaderisken än att försöka förbättra mig några procent. Kontinuitet är nyckeln. Så sedan i maj har lopp/träningstävlingar några gånger i månaden utgjort mina högintensiva löppass.

Men min träningsmängd var varit ganska bra på slutet, så jag åkte ändå österut med hyfsade förhoppningar.

Har annars blivit bättre på uppvärmning
Både min syster och jag är notoriska tidsoptimister, vilket gjorde att vi kom till tävlingsområdet 22 minuter före start. Jag hann jogga typ 8 minuter, höja tempot lite grann i 1 minut och göra ett halvhjärtat stegringslopp på 50 meter. Samt lite snabb töjning.

Lagomuppvärmningen. Stolsvärme i bilen när man är sen.

Lagomuppvärmningen. Stolsvärme i bilen när man är sen.

I övrigt fick jag förlita mig på “Lagomuppvärmningen” Ellen och jag gjorde. Alltså stolsvärmen i bilen.

För bara fem år sedan hade det inte varit en kort uppvärmning, men senaste åren har jag känt att jag behöver längre uppvärmningar för att kunna driva puls utan att syran sprutar. Jag har också blivit bättre på att faktiskt göra en ordentligt uppvärmning inför högintensiva grejer.

Bekväm start
Starten gick och lyckligtvis var det en kille från Akele (Kalle Andersson hette han tydligen, spontansprang loppet på semestern, trevlig gosse) och en till som sprang iväg i ett för mig lagom tempo. Lite för långsamt för ett lopp på 12,6 km, men samtidigt lämpligt pga knaper uppvärmning. Efter 1 km var vi tre i klungan och ganska snart efter det blev Kalle och jag själva.

Jag låg i rygg i 4 km innan jag kände att jag hade mer krafter (157 i snittpuls dit). Sedan växeldrog vi fram till 5,8 km då jag seglade ifrån. Jag saktade först ner när jag fick lucka och bad honom gå med i rygg, men han sade att jag skulle köra.

Hörby Marknadslopp 2022

Hörby Marknadslopp 2022

Ökade andra halvan
Andra halvan tryckte jag på betydligt mer. 167 i snittpuls jämfört med 159 i snittpuls första halvan. Och den skillnaden beror inte bara på pulsdrift och långspurt utan också för att jag helt enkelt tog i mer och sprang fortare.

Loppet går mest på grusväg, men även några kilometer asfalt och någon halvkilometer snäll stig.

Det är en viss kupering. Stifan på 7,8 betyder betydligt backigare än ett ordinärt stadslopp. Högsta punkten ligger 50 meter högre än lägsta. Mest uppför första halvan. Mest utför andra halvan.

Jättenöjd
Att jag lyckades springa i 3.27-fart är jag riktigt nöjd med. Det är min näst bästa tid i detta lopp och 27 sekunder långsammare än min bästa tid här (från när jag var 23 år). Den tiden hade kanske gått att slå med en tuffare start.

Något jag märkt senaste åren är att uppför, som var min paradgren förr, inte är min paradgren längre. På både skidlopp och löplopp har jag märkt att jag relativt min medtävlande har mina starkaste delar i flack terräng. Så även igår.

Hoka Carbon X 2

Hoka Carbon X 2

Stark halvmaraform?
På den positiva sidan så kände jag att det fanns mer att hämta. Senaste högintensiva löppasset var för två veckor sedan och i mäluten där man springer i typ 3.10-fart så känner jag att tekniken och biomekaniken sätter stopp. Där hade det kunnat gå fortare med fler intervallpass tror jag.

Hade det varit en flack halvmara känns det som 3.30-fart absolut inte varit en omöjlighet. Det är höga 1.13. Men det är ju såklart vansinnigt hyptetiskt. Däremot tror jag inte att jag hade en bra miltid i mig igår. Men sub 34 hade det i alla fall helt säkert blivit, vilket ändå är ganska bra för mig.

Tack till Hörby marknadslopp för ett som vanligt trevligt arrangemang! Och kul att träffa en del gamla bekanta och andra som kommer fram och pratar.

Data enligt Polar Vantage V
Tid: 43.41 min
Sträcka: 12,64 km
Snittfart: 3.27 min/km
Totalstigning: 75 meter (99 meter när man lägger in det på Strava)
Stifa: 7,8 (enligt Strava)
Totaldrop: 75 meter (start och mål typ på samma ställe)
Snittpuls: 163
Maxpuls: 175 (i långspurten)
Utrustning: Hoka Carbon X 2. Splitshorts, linne och svettband i början.

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hörby marknadslopp 2022 the story

 1. Jonas skriver:

  Utveckla gärna dina tankar kring resonemanget kring intervaller.
  Intressant tycker jag då man (som lite äldre motionär) insett att,som du säger,att kontinuerlig träning är det bästa samtidigt som det är svårt att pressa ut sig utan intervallträning eller iaf riktigt högpulsträning.

  • Erik Wickström skriver:

   Jag kör fortsatt stenhårda pass inom löpning, men de är färre är främst lagda till träningstävlingar/lopp. Däremot kan jag ta i mer i andra träningsformer som biomekaniskt är mer skonsamma, som rullskidor, stakmaskin och cykel. Men även med det invägt så är kontinuitet svårt att slå. Det är också lite extra känsligt för mig med småbarn som ofta får avbrott i träningen pga förkylningar.

 2. Daniel Näslund skriver:

  “Splitshorts, linne och svettband i början.”

  Var du naken vid målgång? Är inte det mot friidrottsförbundets tävlingsregler? 🤔

  Grattis till segern!

Kommentarer är stängda.