Alla dessa stavspetsbrott

Jag är arg. Ond. Rentav förbannad. Vi rullskidåkare bryter lite då och då stavspetsen på träningspassen. Det finns en uppsjö av olika varianter med skiftande kvalitet, men ingen har evig livslängd. När spetsen går av får man fortsätta utan stavar (bra benträning) eller åka med ena staven i diket för att få fäste. På distanspass är det lite irriterande, men jag måste ändå erkänna att det hamnar inom kategorin västvärldsproblem.

Problemet når dock helt andra dimensioner när man tränar intervall eller kör testlopp. I fredags skulle stak-(k)ungen Markus Jönsson, JSM-guldmedaljören Kalle Westberg, Ski Team Syd-stjärnan Jesper Brofjärd och jag åka 10 km testlopp på Kransmossen. Min spets gick sönder 1 km in i loppet och jag fick fortsätta med höger staven i diket i 9 km. Det är svårt att verkligen få ut allt av sin kapacitet på det sättet. Jag blev sur och gjorde ett nytt försök 2 dagar senare med diagonalekvilibristen Gurra Laggren och late bloomer-Stefan Nordlander. Då gick stavspetsskiten av redan på uppvärmingen.

BIG NONO. Köp den ej, den går snart sönder.

Detta var 5:e respektive 6:e spetsen som gick av i sommar – 3:e paret bara på de klassiska stavarna. Jag har räknat ut att rullskidsholken jag använt håller ca 30 mil. Det känns lite jobbigt då det är denna modell jag varmt rekommenderat eftersom den är så skonsam på armbågarna. Det fjädrar nämligen. Men den är verkligen inte skonsam mot psyket när den pajar hela tiden. Så nu ska jag aldrig mer handla denna typ, utan köra med konventionella holkar (som ofta räcker över 100 mil). Så det så!

Såken är världens bästa sjö. Hittills har det blivit 2 st 20 min-turer. Det motsvarar också större delen av min simträning senaste decenniet. Det där med att crawla är svårt.

Annars blev förra veckan lite halvkass träningsmässigt. Mycket jobb och dåliga intervallpass. Kom i alla fall ut i Såken och crawlade 20 min i våtdräkt två gånger. Vad yr man blir förresten. Jag vet inte om det beror på att man vänder huvudet när man andas eller pga av att man har badmössa.

Löpningen känns kul också. Återigen 1 mil 3 gånger.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Prylar, Rullskidor, Simning. Bokmärk permalänken.

3 svar på Alla dessa stavspetsbrott

 1. Markus skriver:

  Köp Swenors spetsar 🙂

 2. Huselius skriver:

  aj aj inte bra att upptäcka att hyllade produkter inte är så bra efter ett tag 🙂
  Känner till en bra webshop, som säkert kan sponsra en kille som dig med holkar.

 3. Erik Wickström skriver:

  Jag tar tacksamt emot tips på bra rullskidspetsar. Skåningens förslag känns riktigt hett!

Kommentarer är stängda.