Peritendinitis crepitans eller krepiterande tendinit

Min mor läkaren säger att det är krepiterande tendinit. När jag söker på nätet verkar det kallas peritendinitis crepitans. Vad som är den korrekta termen vet jag inte, men den här beskrivningen stämmer i alla fall bra:

Peritendinitis crepitans. Senknarr.
ICD-10: M70.0 Uppdaterad: 2011-07-17
Definition: Inflammation/fibrinutfällning i senskida, oftast i underarmarnas sträckare eller akillessenan.
Orsak: Ofta efter ovana och frekventa rörelser, t.ex. lövkrattning eller jogging.
Symtom: Handled: Smärta vid dorsalflexion, eventuellt också vid radialdeviation. Akillessena: Smärta vid belastning.
Status: Krepiterande ljud som både hörs och känns. Känsla av “kramsnö”. Smärta vid sträckning av engagerad sena.
Behandling: Självläkande. Snabbast och effektivast är intravenös injektion av Heparin 15000 IE/dag i 3-4 dagar. Alternativt NSAID i gel eller tablett.
Aktuella Mediciner: Antikoagulantia: Inj Heparin. NSAID: T Diklofenak, T Iboprufen, T Naproxen, T Orudis Retard, Gel Orudis. Gel Siduro, Gel Voltaren.

Någon Heparin tänker jag inte stoppa i mig, men kanske lite Voltaren. Mitt problem är att högra handleden är lite inflammerad och det har gjort ont att åka skidor i veckan. Det kom direkt efter loppet i Tjeckien och kan ha berott på att jag stakade så mycket på det ojämna underlaget.

Jag väntar fortfarande på dagen jag vaknar upp och inte har ont. Det måste vara häftigt!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Rehab, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.