Squeezy sportdryck, geler och barer

Squeezy Energy Super Gel

Squeezy Energy Super Gel

Jag fick nyligen hem en liten leverans för test av sportenergiprodukter från Squeezy, som nu har börjat säljas i Sverige. Precis som Enervit, Maxim, Vitargo och andra konkurrenter har de en rejäl arsenal av “sportgodis”, som jag brukar kalla det. Detta har jag provat före, under och efter träningspassen de senaste veckorna :

SQUEEZY ENERGY BAR

Squeezy Energy Bar

Det är VÄLDIGT svårt att utvärdera den här typen av produkter på bara några veckor. Effekterna kan bero på så oerhört mycket annat (sömn, stress, koffeinintag tidigare under dagen, form, längd på passet, intensitet på passet etc). Först efter en hel säsong med flitigt tränande och tävlande tycker jag att det går att ge en rättvis bild av sportenergi.

Men Squeezy känns i alla fall bra hittills. Jag minns när Fredrik Swahn och jag var nere på duathlon-VM i Belgien 2009. Då kom jag första gången i kontakt med Squeezy, som verkar vara ganska stort i triathlonkretsar. Jag använde gelerna under det loppet och det funkade bra.

Jag föredrar koffein i gelerna och det finns det en variant av. Sportdrycken innehåller inte koffein, men väl protein, vilket inte är så vanligt i Sverige än. Ofta är det bara återhämtningsdryckerna som innehåller dessa byggstenar. Det finns många för- och nackdelar med protein i sportdrycker. När jag var testansvarig för Runners World 2010 skrev jag så här i ett stycke då vi provade 19 st olika sport- och återhämtningsdrycker:

Protein eller ej
Generellt sätt innehåller alla återhämtningsdrycker protein, men inga sportdrycker. Undantaget i det här testet är High 5, vars sportdryck 4:1 Energy Source innehåller 19 % protein. Det finns flera motiv till att inkludera protein i sportdrycker.  Bland annat har viss forskning har visat att vid fysisk ansträngning kan nivån i blodet av aminosyran (byggsten till protein) tryptofan öka markant, och denna kan sedan omvandlas till serotonin, vilket ökar de psykiska trötthetskänslorna. Genom tillförsel av de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin under passet kan detta förhindras.

Slutsats: Jag tror Squeezys produkter håller måttet, men jag skulle behöva en hel säsong för att utvärdera det ordentligt.

Redo för duathlon-VM 2008, med Björn Winells cykel i vår lägenhet i Uppsala

Redo för duathlon-VM 2008, med Björn Winells cykel i vår lägenhet i Uppsala

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Mat och dryck, Prylar, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Squeezy sportdryck, geler och barer

  1. Jonas G skriver:

    Triathtlon är bara för festligt, enda gång en kille kan bära bikini utan att känna sig uttittad!!

Kommentarer är stängda.