Västgötaloppet 2013 the story

Resultat Västgötaloppet 2013 finns här.

IMG_3509Så sitter man här igen. Framför äppledatorn när Ida och Astrid har somnat och jag själv knackar artiklar till Vasalöperskan. Men visst får man ta en paus och skriva om dagens lopp!

För mig är Vasaloppet årets stora mål. Därefter – före långloppen i Europa – är det faktiskt ”hemmatävlingarna” Västgötaloppet, Ulricehamnsloppet och Ymerloppet (ej säkert att jag åker båda av de två sistnämnda). Så därför var det ganska lätt att tagga till med kaffe och Enervitkoffein inför dagens Västgötalopp, där vi körde 42 km klassisk stil på elljusspåret i Ulricehamn.

Banan innehöll således en helvetisk massa svängar, krön och annat skit man slipper i de flesta långlopp. Jag gillar bäst långa backar och få svängar. Men förutsättningarna var fantastiska med -10 grader, halvklart väder och fina konstsnöspår. Och med Astrid som för första gången fick se mig i ett skidlopp.

Karl Zeitz på Atomic blev 13:e man idag och verkar aldrig sluta att imponera.

Karl Zeitz på Atomic blev 14:e man idag och verkar aldrig sluta att imponera.

Ca 300 av deltagarna startade kl 09.00 och ca 600 st startade kl 13.00, för att slippa trängsel. Jag fick en OK start. Första 10 metrarna gick bra, men sedan fick jag slita i 41,99 km. Anton Järnberg satte upp bra fart direkt och det var flåsigt första 5 km. Sedan lugnade det ner sig lite, men först efter ca 15 km kände jag mig tillräckligt otrött för att ta min första rejäla förning, då klungan reducerades från 8 st till 6 st (Markus Jönsson, Anton Järnberg, Henke Alm, snygge-Marcus, Erik ”Bygg” Johansson och jag). Första 2 milen drog jag nog bara ca 3 km totalt, jag hade ofta fullt sjå att hänga med.

Avställd efter ca 3 mil
När min gamla skidgymnasiekompis Henke Alm – som tidigare var en klenis och nu har muskler som en hunk – gick upp och stötte efter ca 25 km blev det riktigt jobbigt och vid ca 30 km flög Erik Bygg och jag av. Vi tappade dock inte allt för mycket på de fyra framför och det blev bara 52 sekunder i mål. Erik 5:a och jag 6:a. Erik och jag växeldrog sista milen, tack för hjälpen Erik! För övrigt var det kul att åka i samma klunga som en person vid namn Erik: varje gång någon sa ”heja Erik” så blev man ju gla´!

Ida saxar i Västgötaloppet Tjejer 18 km.

Ida saxar i Västgötaloppet Tjejer 18 km.

Resultatet är inte någon höjdare, men idag var jag inte bättre. Skidorna gled superbra och fäste tillräckligt, alla vi sex i tätgruppen hade ganska likvärdiga skidor kändes det som. Servicen från min klubb UIF var kanon och taktiskt sätt gjorde jag det mesta rätt hela loppet. Jag var helt enkelt inte bättre än 6:a idag.

Det positiva är att jag trots allt bara var 52 sekunder efter på en bana som verkligen inte passar mig. Det negativa är att jag inte hängde med in och dessutom förlorade mot den där nedrans Erik Bygg. Positivt är ju förresten också att jag inte förlorade mot evigt unge Christian Olsson, som har vansinnigt svårt att lägga av med skidåkning. Då hade jag blivit tvungen att bjuda honom på trerätters. Sedan var det ju också en höjdare att trebarnsmamman Johanna Sundström, som jag hjälpt med träning och teknik, lyckades bli 4:a i damklassen trots minimalt med träningstimmar. Grattis Johanna, jag tar åt mig lite av äran! Även eleverna Katja Larsson och Jenny Johansson gjorde toppenresultat! För att inte tala om Johan Ölander och Pierre Björkli, som gjorde sina livs lopp, ni är grymma!

Stort tack till arrangören som gjorde ett fantastiskt jobb hela helgen med proffsiga tävlingar på alla plan!

Bra lagg
Skidorna vallade UIFs Sören Kannius på Ledsmi.se och de var som sagt skitbra. Höjden på skidorna var ca 0.5 på helvikt och ca 1.7 på halvvikt, uppmätta hos Joakim Engströms pappa i Mora.
–    Glid: Ledsmi grundparaffin + Briko Violet + Swix FC7/FC10 pulver + Swix raka riller 0.75 mm bruten struktur
–    Fäste: Rode Base + Magnar 1 och 2 + Star Top Blue


IMG_3501I övrigt var det en väldigt trevlig helg, som här kommer i en formell resumé:

– I fredags kom den våldsamt trevlige skåningen Rickard Bergengren förbi och vi gick ner i källaren till mitt vallatempel. Där visade han mig rotorborstar, pulverinkorkning och annat hokus pokus han lärt sig av Andreas Forneman. Rickard har gjort grymma framsteg i år och är god för topp 300 i Vasaloppet. Han är dock inte världsbäst på knixiga banor och var 14 minuter efter täten idag.

– I lördags åkte Ida Västgötaloppet Tjejer 18 km K och Astrid och jag hejade på. Ida har kört ungefär 15 st träningspass senaste halvåret, så det blev en lång dag. Men jäklar vad stolt jag blev över henne, dels för att hon av egen vilja (ja, faktiskt) ställde upp, dels att hon fullföljde. På kvällen kom min gamle skidgymnasievän Jochen Gustafsson hit och sov över, eftersom han åkt DM 15 km F i Borås och skulle åka Västgötaloppet dagen efter. Till middagen kom även Martin och Josefin, samt Olle och Jessica. Det var jag som stod för matlagningen, så det blev flygande Jakob, det ända jag kan.

– Idag efter loppet blev vi bjudna på lunch hos Oscar och Elisabeth Bergenholtz. Oscar skidade in som 64:e man idag och var nöjd. Ännu nöjdare borde han vara med att deras fantastiskt fina hus de hyr i Målsryd har en snöskoter i sitt garage. Fattas bara spårkälke. På kvällen kom Astrids gudfar Tobias Magnusson förbi för att hämta en grej. Tobias driver vandrarhemmet Vita Vilan i Borås, bo gärna där om ni ska till världens bästa stad någon gång!

Rickard Bergengren, en av världens snabbaste skåningar, i mitt vallatempel.

Rickard Bergengren, en av världens snabbaste skåningar, i mitt vallatempel.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Västgötaloppet 2013 the story

 1. Pingback: Team Sysarb | Nästa Val di Fiemme

 2. Oscar S skriver:

  En liten rättelse bara.. Bergenholtz ska det vara 🙂 inte Sjölin.
  Ha de gott!!

 3. Per Kristian Helland skriver:

  Hei! Kunne du har fortalt en nysgjerrig nordmann hvordan du blander Fc7 og Fc10/Fc10x (hvor mye av hver), når du bruker det og hvordan du legger det? Trenger alle triks for å få gode ski i Vasaloppet – årets store mål!

  • Erik Wickström skriver:

   Det var inte jag som vallade, men jag tror att det går att blanda både i själva burken och uppe på skidorna. Lägg på FC7 som vanligt, fast lite mindre. Och sedan likadant med FC10. Och sedan som vanligt med järn och borstning.

   Tänk på att FC7/FC10 fungerar bäst på konstsnö/transformerad snö, och kanske inte är optimalt på Vasaloppsmyrarna om det blir kallt och mycket finkornig snö.

   Vauthi Zerofox är ett popuärt pulver för några kallgrader och finkornig snö/nysnö.

Kommentarer är stängda.