Norge utklassar Sverige i studion

Hotellfrukost med konstig översättning mellan norska och engelska

Hotellfrukost med konstig översättning mellan norska och engelska

Kul att Seraina vann både Birken och Swix Ski Classics totalt. Hon är trevlig och är grym på svenska.

Seraina vann både Birken & Swix Ski Classics totalt. Hon är trevlig och bra på svenska.

Det blev en mycket annorlunda lördag för min del. Först satt jag på hotellrummet på SAS Radisson på Gardemoen och såg hela Birkebeinerrennet. Sedan skrev jag pressmeddelande på engelska om det för Swix Ski Classics. Därefter gick jag ner till teven på receptionsplan och såg Holmenkollens femmil tillsammans med ett 20-tal norrmän. Det var väldigt lustigt, för de sa inte ett ljud första halvan av loppet. Då låg Petter Northug långt bak i fältet, en bit efter Dario Cologna, som Northug tampas med i den totala världscupen. När sedan Cologna kroknade och Northug åkte upp sig så hurrade de inte direkt. De skrattade mest varje gång Cologna var i bild och såg sliten ut. Det var verkligen en upplevelse att se Holmenkollen i Norge, någon gång ska jag övernatta längs banan och se tävlingen på plats.

Sandra Hansson fartställning räckte till en 2:a-plats

Sandra Hansson fartställning räckte till en 2:a-plats, trots en antibiotikakur på 10 dagar efter Vasaloppet.

Det var en ENORM behållning att se båda loppen på NRK. Visst har Sverige några bra skidkommentatorer, men Janne Post (bror till elitåkaren Arne Post) och Torgeir Bjørn är liksom på en HELT annan nivå. Så otroligt insatta och engagerade: de känner igen åkarna trots att ryggsäckarna täcker nummerlapparna; de känner igen servicepersonerna som langar dricka åt åkarna; de vet hur åkarna har presterat på träning under barmarksperioden; de säger inte fel eller blandar ihop tider och åkare; de kan förutspå hur tävlingen ska utveckla sig. De gör helt enkelt ett fruktansvärt bra jobb!

Den enda bommen var att de sade att Laila Kveli och Jerry Ahrlin är gifta. De är de inte, bara förlovade. De själv vill inte säga när vigseln äger rum, men Jørgen Aukland sade på en presskonferens och Laila och Jerry gifter sig i sommar, med Jørgen som toastmaster. Om det är sant vet jag inte. Anledningen till att det ibland står Laila Kveli Ahrlin är pga ett skämt från Team Xtra Personell’s manager Nils Marius Otterstad.

Norsk Ullsåle

Norsk Ullsåle

För övrigt…
…så har jag alltid haft
frusna händer och fötter. Jag har jobbat mycket med raggsockar, elsulor och skoöverdrag. I helgen hittade jag tjocka sulor av ull för 75 norska kronor. Det blir skitvarmt. Önskar jag kommit på det tidigare.

…så har Swix Ski Classics kommit upp med en rankning som reflekterar resultat de senaste 24 månaderna. Eftersom jag inte har blivit topp 30 sedan förra året så är min ranking inte den bästa. Men jag ligger i alla fall före Jan Ottossons brorson!

Skärmavbild 2013-03-16 kl. 12.40.21

…så hade jag en fantastisk trevlig flygresa hem. Jag satt jämte en pilot. Första halvtimmen förklarade han i detalj varför det norska Herkulesplanet kraschade vid Kebnekaise. Allt om aerodynamik, höjder, luftströmmar, lufttryck, piloters ansvar, markpersonals ansvar etc. Han hade för övrigt haft piloten som flygelev. Min granne på planet hade alltså haft killen som kraschade med Herkulesplanet som pilot. Kusligt. Sedan gick vi i tur och ordning igenom mobiltelefonins inverkar på flyget, förklaringen till elektronikförbud vid “take off and landing”, bränsleförbrukning på olika höjder, optimala flyghastigheter, arbetsvillkor på SAS vs Ryan Air, samt faktiskt även Galliumvalla och Ogasaka-skidor. Det var en av mina roligaste flygresor, och då har jag ändå flygit över Atlanten 18 gånger.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Norge utklassar Sverige i studion

 1. Robert Frohm skriver:

  Nog för att du driver en mycket underhållande och bra skidsida men jag kan inte låta bli att fråga varför man inte ska ha på mobiltelefonen under start och landning?
  Utveckla gärna, alla förstår ju att det inverkar på planets funktioner men vad och hur.
  Det är för övrigt bedrövligt att vissa riskerar livet på en par hundra människor bara för att stilla en sjuk mobiltelefonikåthet.
  Kanske kan ditt svar (eller rättare sagt pilotens) hjälpa till att bota några förtappade själar förlorade till den konstgjorda artificiella verkligheten dom lever i och med sin mobiltelefon…

  • Erik Wickström skriver:

   Jag fick ett mycket bra svar angående mobiltelefoni och flygplan av piloten, men jag skulle behöva papper, penna och 15 minuter för att förklara det!
   Om du ser mig på en tävling någon gång så ska jag förklara 🙂

 2. Sara skriver:

  Hade också gärna tagit del av mobiltelefonins inverkan… kanske det är lättare med en kort redogörelse av skillnaderna mellan arbetsförhållandena på SAS och Ryan?

  • Erik Wickström skriver:

   Kortversionen är väl att (enligt SAS-piloten) Ryans piloter typ får ha egna firmor registrerade i skatteparadis och att företaget inte anställer, för att på så sätt kunna sparka folk och inte behöva betala sjuk- och föräldrarpenning. Dessutom många från öststaterna som inte kräver samma löner som skandinaver.

Kommentarer är stängda.