Mitt favoritpass – ett av många

Kan man ha flera favoriter? Eller en favorit just EN favorit? Det skulle kännas konstigt att ha flera favoritfärger.

Hur som helst har jag många favoritpass. Jag tycker själv att jag är ganska bra på att ha vissa pass som passar särskilt bra inom vissa träningsformer. Tränar man löpning, skidor, styrka, rullskidor, skejt och klassiskt, MTB, landsvägscykling, SkiErg, roddmaskin, testcykel mm så kan man ju bara inte kopiera ett pass och köra för alla träningsformer.

Jag träffade Per Forsberg igår. Han hade precis bytt till vinterdäck. Det är sent t o m för honom, vanligtvis gör han det i slutet av maj. På söndag kanske vi ska paddla kajak.

Jag träffade Per Forsberg av en slump igår. Han hade precis bytt till vinterdäck. Det är sent t o m för honom, vanligtvis gör han det i slutet av maj. På söndag kanske vi ska paddla kajak ihop.

Mitt favoritpass för löpning ser för närvarande ut så här: 17 km terränglöpning (1,5 h, 5.15 min/km) på grusvägar/grusstigar på Rya Åsar med joggingvagnen. Tillsammans med löpare utan vagn, vilka igår utgjordes av Olle och Colting. Det gör nämligen att man får ta i ordenligt uppför för att hänga med, då vagnen väger drygt 10 kg och Astrid knappt 10 kg. Denna träning bygger både styrka och kondition i samma pass, ungefär som att åka rullskidor på tröghjul (vilket jag starkt rekommenderar).

Jag tror träningen med joggingvagnen gjort att jag håller en hyfsad nivå på löpning trots få pass. I dagsläget springer jag faktiskt hellre distans med vagnen än utan, för att få bättre träning uppför och för att bygga upp styrkan.

Vill man få ett bättre löpsteg för t ex 10 km stadslopp är banintervaller utan vagn ett bättre alternativ.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.