Brinks vinnarskidor och Swix skärande rill 2,0 mm

Daniel Abrahamsson frågade om jag skulle ta en "ställa av-bild" när jag drog fram mobilen. Han har lärt sig att jag tar bilder på folk jag åker ifrån.

Daniel Abrahamsson frågade om jag skulle ta en ”ställa av-bild” när jag drog fram mobilen. Han har lärt sig att jag tar bilder på folk jag åker ifrån.

Jag stakade 50 min på skidstadion i morse. 980 meter mätte jag spåret till. Det var Robert Malmgren, Daniel Abrahamsson och jag som ställde ut och vi lade in 4 st 2 varvs-intervaller som tog ca 6 min styck. Vilan var 2 min. Jag lyckades ställa av pojkarna (Daniel hängde med på alla utom sista), men det kändes lite rossligt och det får bli att ta det lugnt ett par dagar till.

Swix skärande riller. Här sitter nog en 0,75 mm på om mitt öga bedömmer rätt.

Swix skärande riller. Här sitter nog en 0,75 mm på om mitt öga bedömmer rätt.

Bra dränering
Som ungdom använde vi alltid Swix skärande riller på 1 respektive 2 mm (djupa spår i belaget som bara försvinner vid stenslipning/stålsickling), eftersom den dränerar fint och vintrarna i Västergötland på slutet av 90-talet bestod mer av vatten än snö. Sedan åkte jag till Alaska i fyra år där jag själv aldrig tävlingsvallade skidorna och sedan åkte jag inte skidor under tre års tid.

När jag skulle börja igen 2010 var det tryckande rillers som gällde, framförallt Red Creek. Jag köpte också ett sådant kit, men vid Vasaloppsveckan i vintras blev jag åter påmind om Swix gamla skärande riller.

Vallade Brinks vinnarskidor
Jag träffade Dan Marsch i Mora och pratade med honom i halvtimme. Dan vallade Jörgen Brinks vinnarskidor år 2010, 2011 och 2012. Dan var som en bok och han berättade exakt hur han hade vallat, vad han hade lagt för fäste och glid, och så fick jag klämma och känna på Brinks Madshus Hypersonic (just det, inte Nanosonic) som han vann på alla tre gångerna. Jag fick också se höjderna på skidorna, hel- och halvvikt.

Jörgen Brinks vinnarskidor 2010, 2011 och 2012. Madshus Hypersonic.

Jörgen Brinks vinnarskidor 2010, 2011 och 2012. Madshus Hypersonic.

När det gäller vallare kan man aldrig vara riktigt säker, men jag är ganska övertygad om att det han sade till mig var inom sanningens ramar. Intressant var att bland annat att han jobbade väldigt okomplicerat, med få vallor och få borstar. Han sade också att han använt Swix skärande riller på 2,0 mm i loppen, trots att det ibland var riktigt kallföre.

OBS: Jag vill betona att Dan lät mig publicera allt han sade. Kanske nämner jag även vallningen och höjden på skidorna vid ett senare tillfälle. Men då vill jag nog kolla med honom igen.

Swix skärande 2,0 mm-rill

Swix skärande 2,0 mm-rill i mina träningsskidor. Gled fint idag i blötföret.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar, Skidor, Träning och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Brinks vinnarskidor och Swix skärande rill 2,0 mm

  1. Niklas Solsjö skriver:

    Sånt är roligt att lösa 🙂 Inget nyfiken på cliffhangern du lämnade heller 😉

  2. mats persson skriver:

    Jag kommer aldrig mer att kunna sova om du inte kläcker ur dig mer info kring Brinks vallning och skidor

  3. Erik Wickström skriver:

    ”Den som väntar på något gott” kanske…

Kommentarer är stängda.