Stakfilm med 14 cm längre stavar

Jag fick ett par kommentarer på gårdagens blogginlägg angående hur man mäter stavar. Så här svarade jag:

Ronnie Lööf är 183 cm. Hans stavar är 180 cm.

Ronnie Lööf är 183 cm. Hans stavar är 180 cm. Bilden är tagen efter Marcialonga 2012.

Gällande hur man mäter stavar så är i princip alla de stavar man köper i butik märkligt nog märkta efter längden från spets till topp. Naturligtvis skulle måttet från spetsen till infästningen vara oändligt mycket bättre, inte minst eftersom olika märken har olika avstånd från infästning till topp. Men jag tror få märken gör det. Vill minnas att Kompardell har mätt till infästningen.

83-85 procent för traditionell skidåkning
Jag fortsätter att referera stavlängd som spets till topp, även om det är ”fel”. De flesta på världselitnivå inom trad jag pratat med, känner och har intervjuat ligger i ett ganska smalt spann, ca 83-85 procent av kroppslängd (jag har frågat dem om stavlängd och kroppslängd). Det motsvarar ca 30 cm kortare än kroppslängd för en normallång man. Att butiker ofta rekommenderar 30 cm kortare än kropplängd är för mig lite märkligt, efter det blir för kort för en person på 155 cm och för långt på en person på två meter.

Petter Eliassen efter Birken 2016. Foto: Magnus Östh.

Petter Eliassen efter Birken 2016. Foto: Magnus Östh.

För blandad klassisk åkning, alltså diagonalåkning etc, tycker jag 83-85 procent är lagom för den absoluta merparten. Det har jag också haft och hade det i vintras. Jag är 187 cm och jag körde med 157,5 cm.

”För långt” sade Petter
Nästan hela eliten i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics gick upp i stavlängd den här vintern. Intressant att det plötsligt sade pang och så var allas stavar 5-10 cm längre, ibland ännu längre. Jag satt rygg i rygg med Petter Eliassen på Årefjällsloppets bankett. Petter är för övrigt en av världens snällaste människor. Jag gick på universitet i Alaska med hans sambo Sigrid Aas så jag träffade Petter redan innan han började åka långlopp. Snäll redan då. Petter drog det där med stavlängd ganska långt i vintras och han sade att han körde Birken med 173 cm långa stavar och han är 183 cm. Men han sade också att det var för långt, trots att det var en kuperad bana (uppför är det större fördel med långa stavar jämfört med flacken).

Erik Wickström 24 h. Foto: Magnus Östh.

Kraftstaven vid 24-timmars. Foto: Magnus Östh.

19 timmar med lång stav
Själv gick jag inte upp i stavlängd förra säsongen. Jag ville testa mer först. Däremot körde jag typ 19 timmar med en 165 cm lång Kraftstaven istället 157,5 cm på 24-timmars pga handledsont. Det gick bra. Kändes effektivt att staka med. Jag åkte två hela rullskidssäsonger med Kraftstaven och tänkte även ha den på vintern. Men då, 2011, åkte jag fortfarande med fäste och att diagonala med långa stavar tycker jag fortfarande inte är optimalt.

Visst var det ovant och visst blir tekniken annorlunda, bland annat med isättning långt bak. Men det var mindre omställning än jag trodde att gå upp nästan 15 cm i stavlängd.

Visst var det ovant och visst blir tekniken annorlunda, bland annat med isättning långt bak. Men det var mindre omställning än jag trodde att gå upp nästan 15 cm i stavlängd.

Oväntat litet steg
I stort sett hela långloppseliten verkar vara säkra på att det är längre stavar som gäller, precis som MTB-cyklisterna plöstligt insåg att 29 tum och så småningom även 27,5 tum var bättre än 26 tum. Jag själv måste ju såklart också börja experimentera mer, det är inget man kan blunda för. Jag har tidigare kört med långa stavar i form av Kraftstaven, så steget blir nog inte så långt. Det blir till att testa olika längder. Kanske landar jag åter i Kraftstaven 165 cm?

Intressant med gårdagens pass på 44 min rullskidor (vill inte köra för mycket nu i början pga skaderisk) var att det inte kändes så extremt att gå upp från 157,5 cm till 172 cm. Filmen nedan är tagen efter att jag har åkt ca 20 meter med de nya stavarna.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar, Träning och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.