Oakley Radar Pace efter tre pass

Oakley Radar Pace

Oakley Radar Pace

Nu har jag rullskidat, sprungit och cyklat (ett pass av varje) med Oakley Radar Pace, som är ett par glasögon med inbyggda hörlurar. Själva glasögonen går jag in inte så mycket på. De håller hög klass, som vanligt med Oakley. Den enda modellen av de ca 20 jag testat som jag direkt ogillat är Racing Jacket. Den satt för tight på min ögon andades inte bra i låga farter. Hade dem bara till cykling. Sedan har ju alla inte heller varit designfavoriter, men som sagt genomgående hög klass på bågar och linser. Radar Pace kommer med en ljus (klar) och en mörk lins, båda har på de tre passen funkat kanon.

Oakley Radar Pace

Oakley Radar Pace

Virtuell coach
Hörlurarna som sitter monterade satt som de skulle i öronen träningspassen igenom. Förutom när jag cyklade, då pluggade jag inte in dem. Då satt de på hög volym strax utanför öronen. Jag tycker inte inpluggade hörlurar hör hemma på trafikerade vägar, framförallt inte med musik eller pod. Det fanns tre olika storlekar så de lär passa de flesta öron.

Det unika med Radar Pace är inte bara att hörlurarna sitter på brillorna, utan att man också får med sig en virtuell coach på passen. Först knappar man in en massa data om sig själv i en app, sedan får man ett träningsprogram man följer. Man kan också välja att ”träna fritt”.

Kan ställa frågor
Kontinuerligt under passet får man uppdatering om puls, distans, hastighet, höjd etc. En cool grej var att man efter varje stigning kunde höra t ex ”Good job, you climbed 29 meters in 1 minute and 37 seconds”. Man kan också fråga coachen om värden genom att t ex säga ”Okey Radar, what’s my heart rate?”

Oakley Radar Pace

Oakley Radar Pace

Ibland tappade telefon och glasögon sin blåtand-kontakt, ungefär var 5:e minut. Det varade inte så länge, men lite störigt. Jag hade min telefon på ryggen (i ett vätskebälte resp cykeltröjsficka) och kanske var det orsaken. Jag vet att Racefox nämnt att deras bälte kan förlora kontakten med telefonen på så sätt, även om jag inte själv upplevt det med den tjänsten.

Rullskidor
Radar pace är gjort för löpning och cykling. Det verkar som den har en rörelseaccelerometer i glasögonen, för den försökte räkna ut min steglängd när jag åkte rullskidor. Kort sagt så känns det som den passar bättre för det den är gjord för.

Löpning
Mätningen av stegfrekvens kändes väldigt bra. Den kan också ge feedback på steglängd. Kul även att den sade ”It’s time på have a drink” efter en halvtimme. Nackdelen med att springa med en telefon på skogsstigar, som jag gjorde, är att telefonens GPS inte hänger med (sträckan skilde sig ganska mycket från Polar V800). I alla fall inte på min Ajfån 6. Den har aldrig varit bra med träningsappar i skogen. En annan häftigt funktion var att den sade att vissa uppförs- och nedförsbackar var för branta för ett visst pass (jag hade min inställd på ”halvbackigt” eller liknande).

Värt att tänka på vid löpning är att ta de ljusa linserna, annars kan det bli mörkt i skogen även dagtid. Linserna var lätta att byta.

Oakley Radar Pace

Oakley Radar Pace

Cykling
Förutom ovan nämnda inbyggda problem med att ha grejer i öronen när man vistas i trafik, funkade Radar Pace bra vid cykling. Även telefonens GPS gjorde jobbet bättre på breda vägar jämfört med på stig i skogen. Jag fick dock skrika till coachen för att få feedback på pulsen när jag ville det. Lite mer borde den kanske snappa upp i både med- och motvinden.

Slutsats
Det finns väldigt mycket mer att säga om Radar Pace. Om hur man styr musiken samtidigt som man tränar, om hur den laddas, om touchpaden, om hur man kan lägga till grejer som kadens och effekt, om hur intrikata träningsprogram som går att skapa etc. Det här är inte på något sett en fullständig recension, utan lite blandade intryck efter tre korta pass.

Oakley Radar Pace klar lins

Oakley Radar Pace klar lins

Sammanfattningsvis är Oakley Radar Pace är häftig produkt. Även om det är några grejer jag önskar vore annorlunda, så känns det som de lyckats bra med vad de skulle åstadkomma. Om den är värd 4520 kr? Jag själv hade inte köpt den, jag nöjer mig med bra glasögon och en bra pulsklocka. Men är man prylnörd och vill få lite extra motivation kan det vara ett bra alternativ.

Oakley Radar Pace app. Data från cykelpass. Här ser man att det går att koppla på effekt och kadens. Jag lyckades inte se medelpuls någonstans.

Oakley Radar Pace app. Data från cykelpass. Här ser man att det går att koppla på effekt och kadens. Jag lyckades inte se medelpuls någonstans. Annars hittade jag alla relevanta värden, samt karta över passet.

Oakley Radar Pace app. Träningsprogrammet jag fick efter att ha matat in mina värden.

Oakley Radar Pace app. Träningsprogrammet för löpning jag fick efter att ha matat in mina värden.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Cykel, Löpning, Prylar, Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.