Racefox löpning – överskatta inte hög frekvens

Racefox, som jag använt en del till skidåkning, finns nu för löpning. Appen med tillhörande pulsbälte mäter bålrörelser och kan på så sätt ta fram nyckeltal för skidåkaren/löparen. Jag har tidigare skrivit om appen för skidåkning och den kan jag hyfsat bra. Nu håller jag på att lära mig löpappen. Den ger bl a dessa värden:

Frekvens: Din stegfrekvens per minut när du springer.
Impact: Den vertikala kraften som går rakt upp i kroppen när du landar i löpsteget.
Drag: Hur mycket du bromsar i varje steg när du sätter ner foten.
Bounce: Hur mycket du hoppar upp och ner i löprörelsen i centimeter.

Intressant grejer. Jag experimenterade på löpbandet för ett tag sedan. Jag sprang växelvis 5 min med 172 respektive 183 i stegfrekvens, i samma fart. För att få en rättvis bild sprang jag flera omgångar för att kompensera för pulsdriften (högre puls längre in i passet trots given belastning, speciellt inomhus i värmen).

Racefox Run

Racefox Run. 40 min ganska kuperad terränglöpning.

Lägre puls med 172 än 183
Jag har i tidigare inlägg och på föreläsningar vänt mig mot att motionärer ofta får råd att hålla 180 i stegfrekvens. Det håller jag som sagt inte alls med om (men för låg frekvens typ under 165 är å andra sidan ett större problem). Det funkar på snabba pass och för någon som springer fort i allmänhet. För motionärer som t ex håller 6-7 min/km-fart så blir det för hög frekvens. När jag nu testade i 5 min-fart på löpband, som är ganska lugnt för mig, hade jag avsevärt högre puls på 183 i stegfrekvens än 172. Och jag tycker inte att jag hade så låg frekvens att det påverkade tekniken allt för mycket.

En annan intressant aspekt var att mina vertikala rörelser ökade passet igenom. Jag tappade alltså tekniken där oberoende frekvens. Jag blev antagligen trött, trots ganska låg fart. Drag och impact var oväntat lika mellan frekvenserna och förändrades inte heller märkbart.

Mycket mer finns att lära. Men att ha kommit en liten bit på väg. Jag vill nämna att jag har ett kunskapssamarbete med Racefox, så jag kanske delar med mig någon mer gång framöver när jag lärt mig appen bättre.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar, Träning och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.