Regelbunden träning i veckan och nytt Racefox-race

I veckan har jag haft mer pli på träningen. 30 min styrka i atletklubben (hemma i källaren) med Tobias i tisdags, 30 min skejt på skidstadion i onsdags och och 45 min stakning i Ulricehamn i torsdags.

Lassalyckan Ulricehamn igår. Jag åkte lite med den inringade personen på bilden, som i princip enbart skejtar som skidträning.

Lassalyckan Ulricehamn igår. Jag åkte lite med den inringade personen på bilden, som i princip enbart skejtar som skidträning.

Några korta intervaller
Vi hämtar på dagis kl 15.30 och när Ida kom hem med barnen och bilen kvart i fyra i onsdags tänkte jag ta bilen och dra en repa själv på en timme innan den fasta middagstiden kl 17.30. Men Astrid, som varit väldigt pepp på längdskidåkning senaste veckorna, ville inte släppa iväg mig till skidstadion utan att själv åka med.

Jättekul att hon vill åka, men jag var ju även sugen på att träna själv. Så jag ringde min snälle far så han kunde åka med. Vi åkte ca 15 min ihop alla tre och så åkte jag 30 min själv. Jag lade in 4 st intervaller på ca 2.20 min med ca 1.30 min vila. Kändes ok. Fick upp bra flås.

Astrid gillar främst nedförsbackar. Samtidigt är hon inte så sugen på att åka uppför. Så en stor del av tiden drog min far Ulf eller jag henne uppför backen (speciallift, alltså att man använder staven som en knapplift) och så åkte hon nedför. Det är roligt att se vilken balans hon har utvecklat på skidorna och kul att hon gillar den aktivitet som jag uppskattar så mycket. Vi får se hur länge det varar.

Racefox-värden 8 km stakning på konstsnö i Ulricehamn på skejtskidor. Inte supersnabbt före. Sådär för stavarna i uppförsbackarna.

Racefox-värden 8 km stakning på konstsnö i Ulricehamn på skejtskidor. Inte supersnabbt före. Sådär för stavarna i uppförsbackarna.

24 min full fart igen
Jag har haft en del klubbkläder jag skulle lämna tillbaka och en del nya som jag skulle hämta. Igår tog jag tag i det genom att åka till Ulricehamn (ca 30 min bort) för att utredda dessa ärenden. Jag passade också på att staka 43 min vid Lassalyckan. 1,3 km spår av bra kvalitet. Fantastiskt att vi har bra spår för klassiskt och skejt i Ulricehamn, Borås (två ställen) och Tranemo redan nu. Heja Västergötland!

För att bli lite trött även igår körde jag 6 varv så fort jag kunde (7,99 km, 24.12 min, 90 höjdmeter, 19,8 km/h i snitt). Det kändes lite trögt, inte minst då det kom lite snö sista två varven. Men tyckte det var ok. Lite som i Storhogna i helgen. Det känns hyfsat, men det går för långsamt. Det syns på Racefox-värdena. Det är inte superdåligt, men jag hoppas på tydlig bättring i december.

Vet inte varför båltrycket släpade efter igår, men kanske pga halvbra underlag för stavarna i uppförsbackarna. Det gjorde att det var svårt att häva sig framåt ordentligt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Regelbunden träning i veckan och nytt Racefox-race

 1. Jens skriver:

  Kul Erik att jag fick hänga med på ditt maxpass igår, även om jag inte orkade så många varv…
  Kom i alla fall upp i min absoluta maxpuls, så passet förtjänade sitt namn.
  ”Skejtarn”

 2. Gunnar Winroth skriver:

  Jag (någon skidåkare och tekniker i min bekantskapskrets) har testat racefox men har svårt att förstå parametrarna. Attack är vad jag (kompisen) har förstått accelerationen i y led och båltryck en kombination av rotation och acceleration i x led. Attacken når sitt max innan stavarna sätts i backen. ett högt värde är bortkastad energi om man inte har styrka att hålla emot. båltrycket kan nog också ljuga. du kan dippa ner kroppen utan att få kraft i stavarna. ska du framåt måste kraften ut i staven. sedan säger det förmodligen ändå något men jag (kompisen) tror att det är farligt att träna för att öka attack och båltryck. Det går att stå still och få väldigt bra värden på dem båda. korta stavar är också fördelaktigt om man vill ha höga värden

  jag – Gunnar – har också undrat hur man kan få något intressant av att bara se på acceleration i 3 D och inte kolla vad som händer i stavarna. På mig verkar det som om man försöker mjölka ett sensorsystem på mer info än som är relevant för skidåkaren. Jag undrar om inte ”kejsaren är naken” – utifrån rent matematiska synpunkter. Tacksam för mothugg.

  • Erik Wickström skriver:

   Tack för intressant input! Visst finns det begränsningar med Racefox. Men idag tycker jag det är den bästa approximation på effekt som finns att tillgå. Värdena säger trots allt en hel del om prestationsförmåga. Det ska bli intressant att se vad som händer när stavar med effektmätare når marknaden.

Kommentarer är stängda.