Trailvasan 30 och Vasaloppstrippeln 30

Kul nyhet från Vasaloppet! Se pressmeddelande nedan.

Nu är det klart! Vasaloppet lanserar ett nytt löplopp till nästa års sommarvecka; Trailvasan 30 som, liksom namnet antyder, utspelar sig på den efterfrågade distansen 30 kilometer och öppnar upp för möjligheten att genomföra Vasaloppstrippeln 30 under 2020.

Niklas Bergh i Ultravasan 2019. Pappa Totte Bergh i bakgrunden.

Niklas Bergh i Ultravasan 2019. Pappa Totte Bergh i bakgrunden.

Trailvasan 30 blir ett komplement till Ultravasan 45, Ultravasan 90, Vasastafetten och Vasakvartetten som avgörs lördagen den 22 augusti nästa år. Deltagarna i Trailvasan 30 startar i Oxberg klockan 11.00 och tar sig de 30 kilometerna ner till målet i Mora på skogsvägar och vasaloppsspår, genom vackra fäbodmiljöer och genuin dalaskog med tall och gran förbi de klassiska Vasaloppskontrollerna i Hökberg och Eldris. Det tre mil långa loppet följer således samma sträckning som avslutningen på Ultravasan 45 och Ultravasan 90.

– Vi vill få fler att upptäcka tjusningen med löpning i skogsmiljö och få sporten att växa. Trailvasan 30 blir en bra komplettering till våra ultralopp och stafetter. Det är en distans som varit efterfrågad och som öppnar upp för möjligheten att genomföra Vasaloppstrippeln 30, säger Johan Eriksson, utvecklingsansvarig vid Vasaloppet.

Niklas Bergh dricker vatten i Ultravasan 2019

Niklas Bergh dricker vatten i Ultravasan 2019

Att springa 30 kilometer i terräng är en utmaning och Trailvasan 30 är en tävling där vinnare koras i två klasser: herr och dam. Samtidigt har deltagarna hela nio timmar på sig att ta sig till målet i Mora, vilket ger möjlighet att både gå, lunka och springa sträckan.

– Precis som i Ultravasan vill vi lyfta att det är distansen som är utmaningen hellre än en specifik tid. Med Trailvasan 30 breddar vi utbudet i våra löplopp och erbjuder fler möjligheten att delta i ett lopp i Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson.

Vasaloppstrippeln, där du åker skidor, cyklar och springer samma sträcka i fäders spår under ett och samma kalenderår, har kunnat genomföras på distanserna 90 och 45 kilometer. För både skidor och cykling finns redan lopp på 30 kilometer med Kortvasan/Tjejvasan och Cykelvasan 30. Därför har ett löplopp, för att kunna genomföra Vasaloppstrippeln 30, varit efterfrågat.

– Det känns jätteroligt att vi kan möta våra deltagares önskemål och nu presentera Trailvasan 30 och Vasaloppstrippeln 30. Vi hoppas att våra totalt nära 14 000 deltagare i Tjejvasan och Kortvasan tar chansen och även prövar på att cykla och springa Vasaloppet nästa år, avslutar Johan Eriksson.

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020 öppnar söndag den 15 september 09.00 på http://www.vasaloppet.se.

Fakta Trailvasan 30

Start: 11.00 i Oxberg, lördag den 22 augusti 2020
Underlag: Loppet går på 29 km skogsväg/vasaloppsspår och 1 km asfalt
Totaltid: 9 timmar (målet stänger 20.00)
Minimiålder: 17 år
Tävlingslopp: segrare koras i två klasser: herr och dam
Max antal deltagare: 2 000
Anmälningsavgift: 595 kr

Fotnot: Trail (Eng. substantiv) = spår, väg, stig, led

Se filmen om Trailvasan 30 här (syns även längst ner i inlägget)

Vasaloppstrippeln 30 2020

Här är de lopp som du kan ta dig an i Vasaloppstrippeln 30 under kalenderåret 2020:

Skidor:
Fredag 21 februari: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Eller, enbart för kvinnor: Lördag den 22 februari: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Cykel:
Söndag 16 augusti: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Löpning:
Lördag 22 augusti: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Löpning, Träning och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.