Snittwatt på Monark

Monark 828. Jag har kört väldigt lite på den de tre år den stått i atletklubben hemma i källaren, men det är ett otroligt bra träningsredskap.

Monark 828 strippad version. Jag har kört väldigt lite på den de tre år den stått i atletklubben hemma i källaren, men det är ett otroligt bra träningsredskap.

Jag har skrivit ut en lathund som konverterar energiförbrukning till snittwatt. Ganska offensiv sådan. Det dröjer nog en stund innan jag håller 400 watt i snitt i 20 minuter.

Jag har skrivit ut en lathund som konverterar energiförbrukning till snittwatt. Ganska offensiv sådan. Det dröjer nog en stund innan jag håller 400 watt i snitt i 20 minuter.

Ida har inlett sin semester och åkte till Skåne med barnen igår. Hon kommer även att vara där stora delar av nästa vecka.

För mig är det mindre chock. Vilken omställning. Helt själv hemma på morgnar, förmiddagar, eftermiddag och kvällar. Dessutom har jag ju varit pappaledig på 30 procent sedan i februari. Det finns plötligt oändligt med tid. Vad gjorde man förr?

Jag kommer såklart passa på att träna ordentligt och jobba mycket. Men det finns ändå tid för att hänga lite med kompisar utan att träna. Ska bli spännande.

Inomhus istället simning
Igår hade jag lösa planer på att simma, men jag sparade på det. Jag ville dels dra 30 min SkiErg, dels testa cykelformen på Monarken. Efter SkiErgen satte jag mig på Monarken och körde 2 st 10 min på 300 watt med 2 min vila. Bättre än för 11 dagar sedan då jag bara orkade 2 st 6 min-intervaller på 300 watt med liknande intensitet. Nu är jag bättre. Men inte lika bra cykelform som för t ex 2 år sedan, då jag en gång höll 318 watt i 10 min. Dock inga maxningar. Martin Josefsson körde styrka när jag trampade.

En annan lathund i atletklubben är konvertering mellan watt och tid per 500 m på SkiErgen.

En annan lathund i atletklubben är konverteringen mellan watt och tid per 500 m på SkiErgen.

Min Monark 828 har jag haft i 3 år och det är en vanlig testcykel. En klassiker bland många elitcyklister. Den är bra, men dess teknik känns arkaisk. Datorn/monitorn är inte alls lika bra som på en SkiErg eller roddmaskin, utan motståndet (i mitt fall 3 kp för intervaller) måste man ställa in manuellt och det blir aldrig helt exakt. Datorn spottar ur sig watt momentant, men för att få ett värde på snittwatt för t ex 4, 10 eller 20 min så måste man använda en omräkningsformel via siffran man får på förbrukade kalorier. Omräkningsformeln fick jag lära mig av min Uppsalakompis Fredrik Swahn och den ser ut så här.

Så här räknar du ut snittwatt på en Monark 828E (+många andra Monarker):
förbrukade kcal / tränade minuter / 0,07188 = snittwatt

Att härligt att komma till dukat bord

Att härligt att komma till dukat bord

Till exempel om du gjorde åt 103 kcal på din 4-min-intervall:
103 / 4 / 0,07188 = 358,23 watt

Efter passet åkte vi hem till Martin, Josefin och deras son Sixten och det bjöds på god mat och dryck. Härligt att man kan lyckas få en god och trevlig middag när inte Ida är hemma, det tenderar att bli halvbra nivå när jag lagar mat åt mig själv.

Nu ska jag ut och köra cykelsträckan för Borås triathlon.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Cykel, Prylar, Skidor, Träning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.