Rya Åsar Trail Run 2017 the story

Erik Wickström, Jakob Böhm och Tobias Andervang efter Rya Åsar Trail Run 2017. Även denna tävling lyckades jag bli först bland de som sprang i loppets t-shirt.

Erik Wickström, Jakob Böhm och Tobias Andervang efter Rya Åsar Trail Run 2017. Även i denna tävling lyckades jag bli först bland de som sprang i loppets egna t-shirt. En viktig tävling i sig.

Karta Rya Åsar Trail Run 2017

Karta Rya Åsar Trail Run 2017

Banprofil Rya Åsar Trail Run 2017

Banprofil Rya Åsar Trail Run 2017

Resultat Rya Åsar Trail Run 2017 finns här. Bilder finns här. Jag blev 3:a på 50.33 min, 2.34 min efter segrande Jakob Böhm.

Rickard Bergengren och jag i uppvärmartagen

Rickard Bergengren och jag i uppvärmartagen

Så har jag sprungit min andra löptävling för året. Den första var Kretsloppet. Rya Åsar Trail Run 11 km är ett nytt traillopp med start och mål bara några kilometer från centrala Borås.

På min klocka hade jag 350 höjdmeter, vilket jämförelsevis är tre gånger så kuperat som Ultravasan. Underlaget var grusstig blandat med stig.

Fick skippa spurtpriset
Jag hade dålig koll på vilka som var med innan start, men några sade att jag nog hade pallchans. Jakob Böhm och Tobias Andervang var på plats. De har båda sprungit milen på 32 minuter i år, så de hade jag inte tänkt att utmana. Däremot var jag sugen på spurtpriset på toppen av monsterbacken efter drygt 3 km.

Starten Rya Åsar Trail Run 2017. Foto: Björn Sandström, SOK Knallen.

Starten Rya Åsar Trail Run 2017. Foto: Björn Sandström, SOK Knallen.

Starten gick och jag kände efter ca 500 m att det skulle bli tufft att ta spurtpriset. Så jag slog av. Jag brände lite krut genom att gå med Jakob och Tobias, men jag ville ändå känna på det lite grann.

Stark långspurt
Sedan sprang jag själv fram till 7 km. Då kom loppets 4:a ikapp mig, Petter Svensson. Han hade då såklart ett överläge, men när jag lade mig i rygg tyckte jag ändå att det var i kontrollerat tempo. Jag hade också en fördel av att han halkade ganska mycket, medan jag hade finfint grepp i mina Icebug Acceleritas 6. De funkade f ö kanonbra för det här loppet. Lätta, sköna och framförallt bra grepp. Nyckeln för bra gummidubbar är enligt mig att de sitter glest och sticker upp ganska mycket. Inov8 X-Talon 212 är ett annat bra exempel, liksom Salming Elements.

Fredrik Liljegren (som han hette enligt nummerlappen) kutade barfota. Styvt.

Fredrik Liljegren (som han hette enligt nummerlappen) kutade barfota. Styvt.

Jag låg i Petters rygg fram till ca 1 km kvar. Då kände jag att det var dags att sätta in långspurten. Jag stötte i en svag uppförsbacke och fick lucka direkt. Sedan var det bara att ösa på i full fart i nedförsbackarna mot mål. Sista kilometern innehåller bara ett par små uppförsbackar.

Att springa i maxfart nedför är ganska speciellt, men det gick vägen och det var kul att jag än en gång fick utnyttja min långspurt.

Härlig stämning
Det var ett kul lopp att springa. Bitvis tekniskt på stigarna och många tuffa uppförsbackar. Jag hade ingen pulsklocka, men jag ventilerade hårt många gånger.

Men framförallt var det riktigt roligt runtomkring. Många bekanta ansikten i tävlingsområdet och oväntat många som hejade längs banan i skogen, främst i spurtprisbacken. Tack för alla peppande ord! Rya Åsar Trail Run med Linus Wirén och Niklas Ivarsson i spetsen har fixat ett fint arrangemang som jag hoppas blir återkommande.

Enligt Polar V800
Tid:
50.36 min
Sträcka:
11,59 km
Snittfart:
4.21 min/km
Snittstegfrekvens: 180 steg/min
Totalstigning:
350 meter
Totaldrop:
345 meter (start och mål på samma ställe)

Lars Andervang. Satan i gatan vilken legend. 5:a på Stockholm marathon och 2.16 som pers på maran. Idag 11:a som 54-åring.

Lars Andervang. Satan i gatan vilken legend. 5:a på Stockholm marathon och 2.16 som pers på maran. Idag 11:a som 54-åring. Sonen Tobias blev 2:a.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.