Dynamiska intervaller på bana med Peder Hallberg m fl

Ryavallens löparbana. Jag är sugen på att springa 3000 m igen snart.

Ryavallens löparbana. Jag är sugen på att springa 3000 m igen snart.

Löpintervaller på Ryavallen i ganska stark vind

Löpintervaller på Ryavallen i ganska stark vind

Peder Hallberg i Ymr Track Clubs löpkollektion. Snygg! Längdhopparen Peter Häggström ligger bakom detta märke.

Peder Hallberg i Ymr Track Clubs löpkollektion. Snygg! Längdhopparen Peter Häggström ligger bakom detta märke.

Jag har läst en del om dynamiska intervaller och min kompis Per Forsberg körde en del av den varan när han bodde ett år i England i slutet av 00-talet. Men av någon anledning har jag inte prövat så mycket vad jag själv kan komma ihåg.

När jag googlade ”Dynamiska intervaller” fick jag som tredje träff att jag själv skrivit om det på bloggen 2011.

Min tolkning är att springa vanliga intervaller med skillnaden att man springer ganska fort även i ”vilan”. Alltså att t ex springa 200 m jättefort direkt följt av 200 m ganska fort. Och så gör man det i ett antal varv med diverse upplägg.

5 st 400 m-intervaller
Igår sprang jag med den stora löparmessengergruppen som Peder Hallberg har hållit i sedan 2009. Igår var vi fem stycken (Hanna Gerhardsson och Niclas Gerhardsson vek av innan kameran kom fram) som kutade runt på Ryavallens löparbana. Passet var 3.45 min/km-fart i en halvtimme, alltså 90 s per 400 m-varv. Så fick folk köra intervaller utifrån det. För några i gruppen var 3.45-fart snabbt, så då kunde man springa ett varv, vila ett varv och sedan ”hoppa på tåget” igen nästa varv. Intressant upplägg.

Michelle Schnellbacher

Michelle Schnellbacher

Så här körde jag:
– 9 min i 3.45-fart
– 1.30 min vila
– 400 m på 72 s, 18 gåvila direkt följt av 90 s ”vila” i 3.45-fart
– 400 m på 73 s, 17 gåvila direkt följt av 90 s ”vila” i 3.45-fart
– 400 m på 74 s, 16 gåvila direkt följt av 90 s ”vila” i 3.45-fart
– 400 m på 75 s, 15 gåvila direkt följt av 90 s ”vila” i 3.45-fart
– 400 m på 70 s, 20 gåvila direkt följt 6 min i 3.45-fart

Jag sprang alltså 400 m fort för att sedan hänga med tåget när det kom 15-20 s senare. Det blev en jobbig ”vila”. Lite svårt att förklara, men i alla fall ett kul pass!

Jag, Peder Hallberg och Michelle Schellbacher på Ryavallens löparbana

Jag, Peder Hallberg och Michelle Schellbacher på Ryavallens löparbana

Tartan. Det är något vackert med det.

Tartan. Det är något vackert med det.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Löpning, Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.