Alliansloppet 2022 the story

Alliansloppet 2022

Alliansloppet 2022

Resultat Alliansloppet 2022 herrar elit 48 km

Resultat Alliansloppet 2022 herrar elit 48 km

Resultat Alliansloppet 2022 herrar elit 48 km

Resultat Alliansloppet 2022 herrar elit 48 km

Erik Thiberg och Erik Wickström från Wickström Coaching på Alliansloppet 2022

Alliansloppet blev första mässan i Wickström Coachings historia. Erik Thiberg och jag tyckte det var stort.

Wickström Coachings tält på Alliansloppets mässa

Wickström Coachings tält på Alliansloppets mässa

Emma Ribom, segare Alliansloppet 48 km 2022.

Emma Ribom, segare Alliansloppet 48 km 2022.

Calle Halfvarsson, segare Alliansloppet 48 km 2022.

Calle Halfvarsson, segare Alliansloppet 48 km 2022.

Motionsloppet Alliansloppet 48 km 2022. Starten på Oscarsbron i Trollhättan.

Motionsloppet Alliansloppet 48 km 2022 (på 2:or). Starten på Oscarsbron i Trollhättan.

Fyra åkare med Madshusanknytning. Alvar Myhlback, jag, Petter Soleng Skinstad och Bryan Cook. Kul att se Bryan igen. Han tävlade för NMU (Northern Michigan University) och vi tävlade mot varandra (och var ganska jämna) när jag pluggade i Alaska 2002-2006.

Fyra åkare med Madshusanknytning. Alvar Myhlback, jag, Petter Soleng Skinstad och Bryan Cook. Kul att se Bryan igen. Han tävlade för NMU (Northern Michigan University) och vi tävlade mot varandra (och var ganska jämna) när jag pluggade i Alaska 2002-2006.

Crelle Ekstrand är inte bara en superb fotograf, han hade även 6:e bästa tid i Alliansloppets motionsklass. Johan Österlund är den adept som tränar överlägset mest i coaching. Han cyklade upp till Trollhättan från Borås för att peppa och hjälpa till. Sedan cyklade han hem. Han går mot 900-1000 träningstimmar 2022, vilket är en enorm ökning från fjolårets ca 600 timmar. Redan innan han slukades upp av Nils van der Poel-inspirationen tog han sig på tre år från nybörjare till led 1-åkare.

Crelle Ekstrand är inte bara en superb fotograf, han hade även 6:e bästa tid i Alliansloppets motionsklass. Johan Österlund är den adept som tränar överlägset mest i coachingen. Han cyklade upp till Trollhättan från Borås för att peppa och hjälpa till. Sedan cyklade han hem. Han går mot 900-1000 träningstimmar 2022, vilket är en enorm ökning från fjolårets ca 600 timmar. Redan innan han slukades upp av Nils van der Poel-inspirationen tog han sig på tre år från nybörjare till led 1-åkare.

Familjen Lillevars aka den fantastiska langningsfamiljen.

Familjen Lillevars aka den fantastiska langningsfamiljen.

Adept Kristian från Norge. Det är många adepter från andra länder. Finland är annars klart störst om man bortser från Sverige.

Adept Kristian från Norge. Det är många adepter från andra länder. Finland är annars klart störst om man bortser från Sverige.

Resultat Alliansloppet herrar 48 km 27 aug 2022 finns här. Jag blev 79:a på tiden 1:57:22, vilket var 8.54 min efter segrande Calle Halfvarsson som vann på 1:48:28.

Simon Andersson följer med på bloggen, det känns stort. Han var med hela vägen in och slutade 25:a i spurten.

Simon Andersson följer med på bloggen, det känns stort. Han var med hela vägen in och slutade 25:a i spurten.

Årets Alliansloppet var mitt 6:e i ordningen. Men det var min första mässa, om man bortser då jag stått i andras montrar.

Erik Thiberg och bestämde oss för att åka dit för att träffa adepter i Wickström Coaching. Främst för att langa i motionsloppet med start kl 08.00 och “elitloppet” med start kl 11.45/11.55 samt att ha en samlingspunkt.

Det slutade med att vi stod i mässområdet med ett tält, vepor, flyers, iPad med presentationsfilm, puff för tävlingen om att bli “Vasamotionär” samt en skål med Dumle. Det kändes faktiskt lite stort att göra sin första mässa, även om vårt klara huvudsyfte var att hjälpa och möta befintliga adepter.

Wickström Coaching-mingel

Wickström Coaching-mingel

Sov i Trollhättan
Eftersom jag också skulle vara med och langa på motionsloppet så hade det blivit en tidig start om vi kört från Borås. Därför sov vi i Thibergs husvagn ganska nära starten.

Jag har sovit mycket i tält (sommar som vinter) och små campingstugor, men detta kan ha varit min första natt i en husbil/husvagn.

Jämnt rull
Jag är van vid att inte ha fullt fokus på mitt eget race före lopp, så även om jag sov ganska lite och var igång hela morgonen så tror jag inte att det påverkade min insats i någon riktning. Jag värmde upp i god tid och kände att jag mentalt var i “race mode” sista halvtimmen före start.

Man fick testa sina rullskidor före start för att se till att de gick rakt. Mina drog något snett, men det blev lite bättre efter ett “ingrepp” med ett verktyg. Något år har man fått testa en massa olika rullskidor, men jag tycker det här systemet med att man blir tilldelad ett par är bättre. Det kändes som att alla jag åkte med rullade lika bra hela loppet.

Målbild Alliansloppet 48 km elit

Målbild Alliansloppet 48 km elit

Kul med elitkänning
Starten gick och det var ingen tokrusning. Jag kom upp på toppen i en hyfsad position. Ganska långt bak i klungan, men jag slapp köra på max för att hänga med.

Min armbågar är inte så vassa, så jag halkade bak en del i klungan. Men sedan vid något tillfällen gick klungan där just jag körde lite snabbare och jag var ibland lite längre fram. Kände mig ibland som kula i ett flipperspel, där det ibland studsar sin egen väg. Kanske plats 30 (av kanske 80-100 st?) om jag minns rätt. Jag körde bl a stundtals jämte Calle Halfvarsson och Petter Northug.

Även om jag tävlat länge, jobbat med skidåkningen länge och tränat med många “skidkändisar” så tycker jag ändå det är häftigt att ligga i samma klunga som de bästa.

Joachim Traane från Danmark var strax före mig i år. Förra året var det omvänt. Det svider att få stryk av danskar, det är bara att erkänna.

Joachim Traane från Danmark var strax före mig i år. Förra året var det omvänt. Det svider att få stryk av danskar, det är bara att erkänna.

Alliansloppet är för mig på många sett förutsägbart. Jag hänger med i ett varv, flyger av typ precis innan varvning när farten trissas upp inför spurtpriset och hamnar sedan i mindre klungor i resten av loppet. Så även i år.

Men jag tycker inte det gör så mycket. Första varvet när man “är med i loppet” är inspirerande och givande. Det är såklart även loppet och arrangemanget i övrigt, men pirret i elitklungan första 16 km är en bonus.

Tappade halvstor klunga efter två varv
Andra varvet var jag i en bra klunga och jag drog inte så mycket. Den växte och blev nog ca 20 man ett tag. I slutet av andra varvet tyckte jag det nästan gick för långsamt, men sedan slarvade jag nära varvning och tappade klungan när jag skulle ta langning på två ställen. I övrigt förlitade jag mig på slangbältet som innehöll starkt blandad sportdryck från Umara. Det funkade fint.

Då efter drygt 32 km maxade jag för att gå ikapp klungan jag förlorade på krönet av första långa backen, men lyckades inte. Trots att jag kände mig pigg och nästan kände att jag kunde öka ett par kilometer tidigare.

Man ska komma ihåg att det är skönt med stora klungor. Även om det känns lätt så är det ofta bättre än att köra solo. Och det är stor skillnad på vindmotståndet att köra i en klunga på 5, 20 eller 50 personer.

Adam åker på Borås skidstadion på vintrarna och åkte 2 varv i Alliansloppets motionslopp. Han börjar få till tekniken riktigt bra. En arm har han. Inspirerande kille.

Adam åker på Borås skidstadion på vintrarna och åkte 2 varv i Alliansloppets motionslopp. Han börjar få till tekniken riktigt bra. En arm har han. Inspirerande kille.

Inte samma fart på sista varvet
Efter någon kilometer gav jag upp jakten. Då slutade jag nästan åka helt, för att vila upp mig inför nästa grupp som skulle komma bakom. Hade jag malt på hade jag kanske inte orkat ställa in bakom de som skulle komma ikapp. Och jag såg det som otänkbart att köra 1,5 mil själv.

Lustigt nog verkar många tycka det är konstigt att jag saktade in så mycket, för de i publiken trodde att jag hade givit upp.

Bakom kom en Adam Gillman med en trasig stavrem samt trevligt humör och god attityd. Han drog ganska mycket, men det blev inte någon riktigt fart sista 16 km-varvet. Vi var ganska få i klungan och jag fick också ta en hel del förningar, inte minst när Adam både sökte och bytte stav.

Nöjd med resultatet
Överlag fick jag till ett väldigt fint lopp. Med i klungan i första varvet och sedan ändå ganska bra grupper. Hög medelpuls. Enda plumpen, visserligen hyfsat stor sådan, var att jag sjabblade bort klungan efter två varv.

Patrik Ekwall åkte 32 km (två varv) rullskidor i Alliansloppet.

Patrik Ekwall åkte 32 km (två varv) rullskidor i Alliansloppet.

Jag hade åkt ganska lite rullskidor sista månaden inför loppet, men prickade formen bra till Alliansloppet. Jämfört med andra, som t ex Tommy Bylund och Marcus Ullman, åkte jag mycket bättre på Alliansloppet än Hawaiirullen, trots att jag inför Hawaiirullen var bättre rullskidtränad.

Jag lyckades också slå flera bra namn i Alliansloppet som jag inte brukar slå på rullskidor och som också har slagit mig på snö. Att placeringen blev ganska blygsam får delvis tillskrivas att fler landslag och långloppsproffs än vanligt kom till start.

Jag körde 3 minuter snabbare än förra året trots hyfsat likavärdiga förhållanden (kanske lite blåsigare förra året, men i år hade det regnat innan), men jag var fortfarande 8 minuter efter täten.

Till sist
Det blev en riktigt fin lördag i Trollhättan. Kul att träffa adepter före och efter loppet, att träffa medtävlanden, att prata med andra på mässan och att byta några ord med podlyssnare etc. Tack Alliansloppet och Trollhättan Action Week för ett bra arrangemang!

Data enligt Polar Vantage V
Tid: 1:57:39
Sträcka: 47,70 km
Snittfart: 24,3 km/h
Totalstigning: 330 meter (397 meter när man lägger in det på Strava)
Stifa: 8,3 (enligt Strava)
Totaldrop: 330 meter (start och mål ett par hundra meter ifrån varandra på typ samma höjd)
Snittpuls: 157
Maxpuls: 174
Utrustning: Låneskidor Swenor Alutech 3:or (kändes som allas skidor gick likvärdigt). Madshus Redline-stavar. Madshus Redline skiathlonskor. Coxacarrys slangbälte.

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

2010 (36:a). Då var loppet 56 km och gick på fria klassiska hjul.
2013 (36:a). Låneskidor Swenor-2:or.
2014 (35:a). Jag på egna Elpex-2:or, eliten på låneskidor Skigo-2:or.
2015 (24:a). Låneskidor Skigo-2:or.
2021 (59:a). Låneskidor Swenor-3:or.
2022 (79:a). Låneskidor Swenor-3:or.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.