Test av nya SkiErgen

Nya SkiErgen

Nya SkiErgen

SkiErg diagonal

SkiErg diagonal

För några veckor sedan kom den nya SkiErgen till mitt hus och många har hört av sig och undrat hur den är. Min är väggmonterad, men den finns även som fristående. Jag hade inte möjlighet att köra några riktiga pass på den förrän nyligen, men nu har jag kört några gånger och känner mig mogen att skriva kort om mina första intryck. Det är långt ifrån en hel recension, men i alla fall lite funderingar.

 • Designen är ny, ganska snygg tycker jag. Lite lägre i höjd, nu bara 212 cm i takhöjd (216 cm för fristående) vilket kan vara bra för folk med källare eller ”hobbyrum” med lågt innertak.
 • Reglaget för svänghjulet/motståndet är på ovansidan istället för undersidan. Bra, mycket enklare att ändra motstånd i farten om det skulle behövas. Plus att det är lättare att se vilket motstånd man har.
 • Det går att köra diagonalrörelsen nu med armarna, vilket inte gick innan. Det var tidigare en av få komparativa fördelar med konkurrenten Ercolina.
 • Motståndet känns lite annorlunda än tidigare. Jag tycker motståndet på den gamla SkiErgen var skönt och kändes mer skidlikt än exempelvis Ercolinan, men jag upplever att den nya SkiErgens motstånd ytterligare förbättrar skidkänslan i hur jobbigt det är i vilken del av taget. Detta är inget jag har några belägg för, utan bara en känsla.
 • SkiErg monitor PM5

  SkiErg monitor PM5

  Motståndet kändes aningen lättare än på den gamla SkiErg. 10:an på den gamla kändes helt klart (men inte mycket) tyngre än på den nya.

 • Handtagen då? Jo, det stämmer att de inte har några remmar, vilket kan kännas märkligt. På ett gym, där de flesta kör SkiErg som uppvärmning inför styrkan eller kortare intervallpass, funkar det bra. Det funkade också bra för mig på mitt hittills längsta pass, 30 min. Men om jag skulle köra en timme hade jag föredragit att ha remmar, så eventuellt flyttar jag över handtagen med remmar från den gamla.
 • Monitorn är PM5 och påminner om PM3 och PM4, men med lite nya funktioner, bland annat bakgrundsbelysning för ”mörkerkörning”. Man kopplar in ett USB-minne istället för logcard som man hade tidigare. Jag har dock ännu inte utforskat alla funktioner, mer än att jag prövade att köra med pulsband och det fungerade bra (gick även på PM4).
 • Jag har också försökt att avgöra om den nya skiljer sig i hur lätt det är att dra bra tider. För att testa detta gjorde jag två saker. 1) Maxade hundra meter, det blev pers med 18.3 s, att jämföra med 18.6 s på den gamla. 25 watts skillnad i snitteffekt. 2) Körde 5 st 1000 m-intervaller med 1 min vila med varannan på den nya och varannan på den gamla. Jag startade stillastående och körde intervaller på 3.38 min på den gamla och 3.36 min på den nya. Det upplevde jag som samma ansträngningsnivå. Alltså en skillnad på 1 s per 500 m i den farten eller i effekt uttryckt 12 watt. OBS: Nu ska man komma ihåg att den nya är väggmonterad och det vet jag av erfarenhet ger lite bättre tider. Men jag tror nog ända att den nya ger aningens aningen bättre tider. Concept har varit extremt skickliga på att göra stakmaskinerna väldigt lika. Jag har testat den gamla modellen på ett 20-tal olika gym runtom i Sverige och hos kompisar och de är otroligt jämbördiga. Men nu när det blev en helt ny modell kan det nog skilja 5 watt. Att skillnaden blev större på 100 m än på längre intervaller beror förmodligen att fördelen med att ha en väggmonterad SkiErg är större på korta sträckor då krafterna är större.
Nya SkiErgen i bortre hörnet av träningsrummet

Nya SkiErgen i bortre hörnet av träningsrummet

Summering
Behöver man en SkiErg? Nej, men nästan. Det är ett helt oslagbart träningredskap som ger bra och rolig konditionsträning, samtidigt som man får styrketräning. Och det är tidseffekt och känns mysigt istället för att gå ut och åka rullskidor i mörkret (även om det kan vara charmigt ibland).

Behöver man den den nya SkiErgen om man redan har den gamla? Nej, det tycker jag inte. Däremot tycker jag den nya är bättre. Dels för att motståndet är skönare, dels för att det går att göra diagonalrörelsen med armarna.

Kan man jämföra tiderna på den nya jämfört med den gamla? Ja, det tycker jag. Men kanske att man ska vara medveten om att sin 5000 m-tid kan vara ca 3-5 s snabbare på den nya. Dock lite klurigt för mig att avgöra eftersom det är svårt för mig att säga hur mycket som sitter i maskinen och hur mycket som sitter i att den är väggmonterad.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Test av nya SkiErgen

 1. Per skriver:

  Du kan ju göra ett test genom att hänga en vikt i linorna och se tiden när du släpper till mark på gamla och nya, tex en dotter:)

 2. Karl-Erik Assarsson skriver:

  Du kanske behöver justera drag factor för att kunna jämföra olika skierg.
  http://teamleaseplango.no/2014/03/24/skierg/

Kommentarer är stängda.