Swimrun-debut

Elin Lilja och jag var kompisar innan vi kunde gå och prata. Sedan hade vi inte så mycket kontakt, tills för några år sen då hon och Jonas blev ett par.

Elin Lilja och jag var kompisar innan vi kunde gå och prata. Sedan hade vi inte så mycket kontakt under många år, tills för några år sen då hon och Jonas Colting blev ett par. Att hon simmade ifrån mig i tisdags kändes inte helt bra.

Borås Swimrun har egna träningar vid Kypesjön

Borås Swimrun har egna träningar vid Kypesjön

Som den konditionskonnässör jag är så känner jag mig inte fullständig som människa om jag inte åtminstone lite grann förkovrar mig i Swimrun. Det har blivit allt vanligare att fullt friska (nåja) människor växelvis badar (Jonas Colting avskyr när jag säger “badar” om simning, vilket även framgår i veckans podavsnitt) och springer terränglöpning med våtdräkt i svenska sjöar och hav.

Ö till ö i Stockholms skärgård får väl ses som ursprungseventet, där man under en stenhård dag totalt simmar 10 km och springer 65 km i knölig terräng. Ö till ö, som Colting vunnit tre gånger, har arrangerats i över tio år, men det är först de sista 2-3 åren som intresset för swimrun verkligen ökat och nu finns en rad olika tävlingar.

Två simpass på fem år
Detta är bakgrunden till att jag nu tänkte ta mig an denna idrott. Tävlingen jag kommer att köra (högst osäkert om det någonsin kommer att bli fler) är Borås Swimrun som avgörs kring Öresjö 7 juni. Förra året sprang jag löpsträckorna med Colting och det är verkligen en superfin bana. Springa kan jag, men jag är en ytterst talanglös simmare.

Swimrun-karlar är starka

Swimrun-karlar är starka

2011 var Martin Josefsson och jag anmälda till ironmandistansen i Kalmar. För att göra bra ifrån mig där lärde jag mig crawla och simmade en gång i veckan i knappt ett halvår. Efter det har jag crawlat två gånger (möjligtvis någon gång till): en gång dagen innan Mitt i Borås Triathlon 2013 samt då jag körde tävlingen dagen efter. För övrigt blev det ingen Kalmar 2011 för mig pga en löpskada, men Martin klarade enkelt sub 10 med tiden 9:59:26.

6 km simning och 28 km löpning
17.30 är en helig middagstid för familjen Wickström och jag gillar inte att sticka ut och träna efter det innan barnen somnat. Därför deltar jag ytterst sällan i klubbträningar och dylikt. Men i tisdags kände jag att jag behövde göra ett undantag. Det är bara drygt två veckor kvar till Borås Swimrun och jag har inte simtränat och jag vet inte riktigt hur sporten funkar.

Det blev en chock. Dels av det 12,5-gradiga vattnet (sket i det efter en halvtimme och gick till bastun för att värma mig), dels över hur dålig jag är på att simma. Jag har en del att jobba på. Eftersom Martin Josefsson förlustar sig i Frankrike på tävlingsdagen har jag istället frågat min vän Robert Malmgren. Brandmannen har dock ett arbetspass inbokat den dagen. Han ska försöka byta bort. Kan inte han är det kanske just du som blir min swimrun-partner för 6,2 km simning och 28,2 km löpning, uppdelat på 27 sträckor.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Simning, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Swimrun-debut

  1. demno skriver:

    Jag skulle kunna köra om det skiter sig. Jag är inte så snabb löpare men jag kan simma hyfsat 🙂 /Glad från förra årets colting camp.

  2. Pingback: Borås Swimrun sprintbanan | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.