6,5 timmar i veckan i snitt

Träningen har gått riktigt bra på sistone, och tack vare 10, 5, 8 och 8 timmar de senaste fyra veckorna har jag nu höjt mig till 6,5 timmar i veckan i snitt sedan skidsäsongen slutade. Det är fortfarande lågt även för att vara mig, men det går åt rätt håll. Så här har de tre senaste månaderna sett ut:

April: 25 timmar
Maj: 30 timmar
Juni: 32 timmar

Vår vän Tobias Magnusson har Borås vackraste moppe

Vår vän Tobias Magnusson har Borås vackraste moppe

Det är verkligen hysteriskt vad folk tränar nuförtiden. Jag tycker mig märka stora skillnader bara från förra året och nu är det många elitåkare som ligger på samma träningsdos som mig, med detaljskillnaden att de på en vecka tränar det jag gör på en månad.

Jag tror många förbättrar sig genom mycket träning och även om jag är ganska duktig på att inte stressas av andra börjar jag lite orolig för vintern. Även om jag optimerar träningen till det yttersta finns det en gräns hur långt man kan gå när man möter de med trippla träningsdosen.

Åkning på 4:or allt vanligare
Så kände jag lite inför förra årets säsong, som ändå gick kanon. Skillnaden i år är att jag tycker fler och fler i större utsträckning använder sig av de vapnen som jag själv levde på innan, som snabba långpass och stakning på 4:or. Just stakning på 4:or VET jag är oerhört bra för långloppsåkare och jag tränar ca 90 procent av rullskidåkningen på 4:or, inkl stakintervaller uppför. I år har jag märkt att det används av fler elitåkare och det kommer förmodligen göra dem till bättre skidåkare. Jag pratade nyligen om detta med en elitåkare som läst på min blogg och blivit inspirerad av min 4:or-propaganda som sade “Du får skylla dig själv Erik eftersom du skriver om det”. Kanske sant, men det är ju därför jag har en blogg!

När vi bor i stugan gillar jag att gå upp i ottan och dra ut på 45-60 min SUP innan frukost med familjen, så har man träningen avklarad.

När vi bor i stugan gillar jag att gå upp i ottan och dra ut på 45-60 min halvhård SUP innan frukost med familjen. Så har man träningen avklarad innan dagen tar vid.

Hur som helst är formen bra, även om jag inte gjort så många formtest på sistone. Jag satte nytt snittpers med 3.09 min (pers med 1 s)  i Tullenbacken i måndags, där Per Löwendahl och jag ibland har hårda duster. Han på 3:or klassiskt, jag på 4:or stakning. Annars blir det mest halvhårda pass i form av stakning på 4:or, kuperad löpning på grusvägar med joggingvagn och SUP.

Högre växel i september
I övrigt blir träningen lite som den blir. Min plan är att hålla mig flytande till september, för att då steppa upp och öka dosen och kanske även åka på något läger. De två senaste somrarna har jag varit på läger med Team Xtra (nuvarande Santanter) respektive Lager 157 SKI TEAM, men i år har jag valt att hålla mig hemma. Jag vill använda “bortadagarna” så effektivt som möjlighet och då tycker jag det är bättre att göra det när det börjar närma sig säsong.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.