Syreupptagningstester: 77, 73, 74 och 70

Syreupptagningstest på Aktivitus i Göteborg på en Cross Trainer

Syreupptagningstest på Aktivitus i Göteborg på en Cross Trainer 16 januari i år. 4.9 l/min med vikten 70,5 kg gav testvärdet 70 ml/min/kg.

Det råder märkligt nog en tystnadspliktkultur inom svensk elitskidåkning när det gäller testtävlingar, intervalltider och syreupptagningstester. Jag själv – som ligger i gränslandet mellan elit och elitmotionär – jobbar däremot med full transparens.

Med glädje publicerar jag alla resultat i allt möjligt i alla idrotter i hopp om att åtminstone kunna inspirera några till träning. Jag vet till exempel att många läsare har haft mina SkiErg-tider på 5000 m (PR 18.01 min) och 5 st 1000 m-intervaller (PR 3.31 min i snitt) som riktmärken. Det gör mig jätteglad!

TV-shop here I come!

TV-shop here I come!

VO2 max-test på cross trainer
För en knapp månad sedan gjorde jag mitt livs fjärde (tror jag) syreupptagningstest, även kallat VO2 max-test. Det var på en cross trainer på Aktivitus i Göteborg. Mattias “Lunkan” Lundqvist startade detta företag i forntiden och nu har han kommit upp sig i smöret till den milda grad att han har anställt en kille som gör testerna. En trevlig och kompetent kille med med Patrik Stigaeus. Chefen Mattias är för övrigt väldigt duktig på idrottsfysiologi och även en mycket duktigt konditionsidrottare, med fokus på cykel (åtminstone tidigare…).

Aktivitus testar folk på löpband och cykel, nu vill han även använda sig av en cross trainer, alltså en sådan där TV-shop-maskin som gymfolket värmer upp på innan skrotlyftandet tar vid. De ville utvärdera testprotokollet och undrade om jag vill komma dit för ett kostnadsfritt test. Självklart! Innan testet hade jag inte rört en cross trainer sedan 2008, då jag körde 70/20-intervaller i gryningen på ett hotellgym i samband med en mjölkkonferens i Mexiko.

Torsby testcenter hösten 2011

Torsby testcenter hösten 2011

Trötta ljumskar
Dessutom tränade jag inte så mycket i december och januari, och den träning jag bedrev handlade mest om stakning. Så en brutal träningsvärk i ljumskarna satt i ungefär under två veckor. Själva syreupptagningstestet gick bra och masken satt fint utan det minsta läckage. Jag kom upp bra i puls, 183, vilket är det samma som rullskidstestet på band förra året. Men resultatet var som väntat lägre. I januari i år var mitt träningstillstånd verkligen inte bra och värde på 70 ml/min/kg är inte där jag brukar ligga. Hade jag gjort det i helgen hade siffran varit högre.

Syreupptagningstest ska absolut helst göras med mask, som mäter inandad syre och utandad koldioxid. Men ett uppskattat värde som ofta ligger inom 5 % fel kan göras genom att kolla på R-R-värdet på pulsen. R-R-värdet talar om hur tidsintervallerna mellan hjärtslagen varierar (jag vet, skitkonstigt, men det stämmer enligt flera testcenter och har stämt för mig). Självklart skiljer sig olika testapparaturer åt och helst ska göra testerna grennära (likt sin huvudsport) för att få ut max. Men jag upplever att Aktivitus, Sport Support Center och Torsby Testcenter ger hyfsat liknande värden. Det skulle vara kul att pröva Falun, Östersund och Bosön också!

Så här har mina tester gått (se även bilderna på protokollen):
2006: Löpning, 77 ml/min/kg. Då vägde jag bara 65,3 kg och hade inga muskler och 4 procent kroppsfett. Detta var två månader efter att jag blev 12:a i Lidingöloppet och vann Göteborgs Marathon på 2.32.
2010: Testcykel, 73 ml/min/kg. Kom tyvärr inte alls upp i puls på det testet (mer än 10 slag ifrån) och hade nog kunnat få ett riktigt bra värde annars. Hade sprungit halvmaran på 1.12 sommaren innan.
2011: Rullskidor K, 74 ml/min/kg (läs blogginlägg här). Under ett träningsläger, men kändes bra och tog i alla fall ut mig ordentligt (läs filmklipp nedan).
2013: Cross trainer, 70 ml/min/kg. Testet gick superbra, men skade- och sjukdomsproblem tidigare gjorde att träningstillståndet inte var så bra.

Syreupptagningstest rullskidsband Torsby hösten 2011.

Syreupptagningstest Cykel 2010-04-15

Syreupptagningstest cykel 2010-04-15

Syreupptagningstest löpning november 2006

Syreupptagningstest löpning november 2006

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, hälsa, Löpning, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Syreupptagningstester: 77, 73, 74 och 70

  1. niklas skriver:

    Att du delar med dig av träningsdagböcker, tester, skiergrekord, vallningar på tävlingar mm är väldigt bra gjort tycker jag och en bra inpiration att läsa om. keep on Erik!!

Kommentarer är stängda.