Uppförsstakning och styrkeövningar på skidor

Stakning uppför

Stakning uppför

Det är några i Stockholms rullskidsklubb som tävlar utan fästvalla, så vi använde lite tid till uppförsstakning. Det här jag brukar tipsa om vid uppförsstakning till skillnad mot stakning på platten är:

  • Högre frekvens, eftersom det går åt mer energi att skapa ny kraft än att behålla den man redan har. Det blir muskulärt jobbigt med för låg frekvens. Sikta gärna på över 60 tag per minut. Blir det superbrant är det dock svårt att hålla så hög frekvens.
  • Stavarna sätts i med mer vinkel bakåt.
  • Korta tag utan att sträcka ut armarna bakåt. Dra relativt sett ännu mer med magen än med armarna.
  • Ej “släppa” staven. Håll kvar den i handtaget.
  • Mer böj på benen för att skapa mer kraft, trots att det inte är lika energieffektivt.
  • Mer böj på armarna för att skapa mer kraft, trots att det inte är lika energieffektivt.
  • Komma upp ordentligt för att skapa lägesenergi, vilket är svårt när man är trött. Då är det lätt att bli sittande och inte komma upp mellan tagen.

Generellt är uppförsstakning inte helt olikt styrkeövningen “magstakning”, som syns nedan. Generellt tycker jag att många jag undervisar har lättare att falla framåt över stavarna uppför än på platten, vilket förmodligen beror på lägre fart och närmare till marken.

Filmerna nedan är först uppförsstakning och sedan klassiska styrkeövningar på skidor. Observera att även jag har mycket att jobba på med min teknik. Ni kommer säkert hitta grejer i filmerna där jag har förbättringspotential.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.