5000 m SkiErg på 18.03 min

I löpning testar sig många på 3000 meter. I roddmaskin är 2000 meter det vanligaste. När jag började köra stakmaskin 2010 fanns ingen standard, så jag började dra 5000 meter och har sedan dess kommunicerat det i en rad olika kanaler, som på min blogg, på föreläsningar, i böcker, på sociala medier och andra forum med skidåkare.

5000 m SkiErg på 18.03 min

5000 m SkiErg på 18.03 min

2010 ratade f ö elitledsåkarna SkiErgen, då det inte ansågs som “riktigt träning”. Jag tyckte den var skitbra direkt. Passade mitt vardagsschema med korta pass. Idag används den även flitigt av elitåkare.

Sedan några år tillbaka är just 5000 m SkiErg det vanligaste formtestet, vilket känns lite ärofyllt. Det är ett mentalt krävande pass som för vissa är förknippat med ångest. Tänk på att du inte måste slå personbästa varje gång.

 • 10 min uppvärmning på motstånd 1-4 (jag ska erkänna att det blir 5 min för mig)
 • 5000 m stakmaskin så fort som möjligt. Vill du få en bra tid ska du dra jämnt första 4000 m och sedan långspurta på slutet. Sätt motståndet på 6-10 om du känner dig stor och stark, annars 3-5.
 • 5 min nedvarvning på motstånd 1 (oftast 2 min för mig)

I veckan står det 5000 m test på stakmaskin i träningsprogrammen för adepterna i Wickström Coaching. Jag drog också i veckan. 18.03 min. Helt okej, men hade hoppats på sub 18 för första gången i år eftersom jag känner mig i bra form på rullskidor och i löpning. En bra bit kvar till perset på 17.24 min.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 5000 m SkiErg på 18.03 min

 1. Nils-Erik skriver:

  Säg att man tränar med målet att bli en bättre skidåkare och använder skiergen som ett komplement till rullskidor. Ska man då försöka dra i maskinen så att rörelsen blir någorlunda lik stakning på skidor? Eller ska man bara dra för att få så bra tid som möjligt på 5000? Jag gissar att tekniken kan bli lite olika beroende på hur man resonerar där.

  Hur många drag per minut bör man sikta på – runt 50?

  Tidigare körde jag max motstånd (10) men väljer nu oftast runt 5-6 som jag tycker känns mer skidlikt. Har du nån tanke kring det?

  • Erik Wickström skriver:

   Hejsan! Bra tankar. Jag försöker dra skidlikt på de flesta SkiErg-pass, men på just 5000 m tycker jag att det finns en poäng i att tekniken blir lite lidande på slutet mot att man kan pressa sig riktigt hårt. Motstånd 5-6 är mycket mer skidlikt än 10. ”Problemet” är att tungt ofta går fortare. Så jag brukar köra motstånd 8 på tester. Men jag kör också intervaller på 1:an ibland. Här kan du läsa lite kring frekvens (minns inte om just den artikeln är låst eller ej): https://wickstromcoaching.com/2018/08/08/vad-ska-jag-halla-for-frekvens-nar-jag-stakar/

Kommentarer är stängda.